Puheenaihe

Taloussanomat: Rakennusalan konkari haluaisi ihmisiä valistettavan valmistaloista – "Jos käy oikein huono tuuri, ei jää muuta kuin kivijalka ja 300 000 euroa lainaa"

Kuvituskuva.

Arkisto / Katja Juurikko

Taloteollisuudessa työskennelleen Pekka Partasen mielestä suomalaisten pitäisi ottaa rakentajan turvaan mallia ulkomailta, kertoo Taloussanomat.

Partasen mukaan esimerkiksi niin sanotuissa muuttovalmiissa taloissa pientalorakentajan taloudellinen turva on lähes olematon.

– Jos muuttovalmiin talon ostajille käy oikein huono tuuri, ei hänelle lopulta jää muuta kuin kivijalka ja pari–kolmesataatuhatta lainaa, Partanen sanoo Taloussanomille.

Kaikkialla muualla maailmassa rakentajan turva ei Partasen kokemuksen mukaan ole yhtä kehno.

– Kun työskentelin erään suomalaisen talonvalmistajan viennissä, tutustuin ranskalaisten järjestelmään. Siellä pankki vaatii ennen asuntolainan myöntämistä rakentamaan ryhtyvää vakuuttamaan rakennushankkeensa rakennusvirheitä vastaan. Talofirman täytyy olla vakuutusyhtiön hyväksymä, Partanen kertoo.

Partasen edustama yritys sai vakuutusyhtiön hyväksynnän, mutta tutkintaa ja tarkkailua jatkettiin pistokokein. Partasen mukaan samanlainen rakennusvirhevakuutus tarvittaisiin myös Suomeen, kun jo noin puolet valmistuvista pientaloista on muuttovalmiita ratkaisuja.

Partasen mielestä muuttovalmista taloa harkitsevan tulee tietää muutamia perusasioita: Jos talon kanssa tulee ongelmia, on erotettava rakennevirheen ja rakennusvirheen erot.

– Jos talossa on rakennevirhe, se tarkoittaa että esimerkiksi kattoristikot on suunniteltu väärin ja tällaisiin rakennevirheisiin talovalmistajat antavat 10 vuoden takuun. Jos kattoristikot puolestaan on asennettu väärin, se katsotaan rakennusvirheeksi. Useat rakennusvirheet, jotka eivät yleensä satu äkillisesti ja ennalta arvaamatta, vakuutetaan parista vuodesta, jotkut eivät edes kuulu nykyisin korvattavien vahinkojen piiriin.

Partanen kertoo Taloussanomille myös toisen esimerkin:

– Ajattele, että teetät muuttovalmiin talon. Saat yleensä vuoden takuun materiaaleille ja kahden vuoden takuun työlle. Kun sitten vaikka kolmen vuoden kuluttua myyt talon, sinulle lankeaakin viiden vuoden vastuu myyjänä piilevien virheiden osalta. Nämä virheethän voivat olla jo alkuperäisen talotehtaan tekemiä, mutta sinä vastaat virheistä uudelle omistajalle. Se, jos mikä, on epäjohdonmukaista.

Pekka Partasen mielestä omaa taloa suunnitteleville kaivataan valistusta asioista.

– Hankkeeseen ryhtyvän vastuut ja velvoitteet, sellainen kurssi pitäisi järjestää jokaiselle, joka hakee rakennuslupaa. Harva muuttovalmiista haaveileva ymmärtää vastuunsa. Ihan vain esimerkkinä jo se, että jos rakentaja ei ole kirjallisesti siirtänyt vastuuta työturvallisuudesta muualle, se on edelleen talon rakentajalla, siis ostajalla, joka ei välttämättä edes käy koko työmaalla.

Lue Taloussanomien uutinen kokonaisuudessaan täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat