Puheenaihe

Yle: Siivoustohtori paljastaa kodin pahimmat bakteeripesät ja antaa vinkit helppoon joulusiivoukseen

Kuvituskuva.

Lotta Åberg

Jos jouluksi ei jaksa tai ehdi tehdä suursiivousta, riittää myös muutaman olennaisen paikan siivoaminen, sanoo puhtausalan ammattilainen, siivousaineita tutkinut tohtori Tuula SuontamoYlen haastattelussa.

Suontamo nimeää ensimmäiseksi siivottavaksi bakteeripesäksi jääkaapin oven kahvan. Myös ruokapöytä, sen pinta ja reunat, ovat bakteerien lymyämispaikkoja.

Seuraavana Suontamon puhdistuslistalla ovat keittiön ja vessan hanat – tarkemmin sanottuna ne vivut, joihin aina käytön yhteydessä kosketaan. Erityisesti alapinta tulee puhdistaa.

Suontamon mielestä vessassa ei tarvitse niinkään pelätä pöntössä vaanivia pöpöjä, vaan kosketuspinnoilla olevia.

– Ei sieltä mikrobit mihinkään hypi sieltä vessanpöntön sisältä. Ennemminkin se istuimen renkaan reuna, sen voisi puhdistaa, Suontamo kertoo Ylelle.

Suontamon mukaan vessan käsienpesualtaan reunojen on todettu kuuluvan vessan likaisimpiin paikkoihin myös ulkomaisissa tutkimuksissa.

Jos koko saunaa ei ehdi kuuraamaan, puhdistaisi Suontamo sieltä jalkalauteen, jolla pidetään jalkoja ja lapset usein istuvat.

Viimeisenä puhdistettavana asiana Suontamo mainitsee ovien kahvat – erityisesti sellaiset kahvat, joihin jouluvieraatkin koskevat.

Siivousvälineeksi Suontamo suosittelee nihkeän kosteaa mikrokuituliinaa.

Lue Ylen uutinen täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat