Paikalliset

Jännitys ajaa ihmisiä ostamaan kypsiä kinkkuja – turkulainen kinkkuekspertti neuvoo, miten paistat kinkun oikein

Timo Koivisto palveli asiakasta maanantaina Turun Mestaripalvi Oy:n tehtaanmyymälässä.

Janne Koivisto

Monessa turkulaisessa keittiössä on jouluna jännät paikat. Joulukinkku on joulupöydän kruunu, eikä sen paistamisessa saa epäonnistua. Yhtä suuri ja arvokas liha laitetaan uuniin yleensä vain kerran vuodessa.

Turun Mestaripalvi Oy:n toimitusjohtaja Timo Koivisto arvioi, että jännitys ja kiire voivat olla syyt kypsien kinkkujen suosioon.

– Meillä menee paljon kypsiä kinkkuja. Ihmiset haluavat päästä vähän helpommalla, ja kinkun paistaminen voi jännittää, hän kertoo.

Miten kinkun paistamisesta sitten selviää kunnialla?

Koivisto neuvoo, että kinkku on ensinnäkin otettava hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mitä suurempi kinkku on, sitä aikaisemmin se pitää ottaa huoneenlämpöön.

– Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla lähellä kymmentä astetta ennen uuniin laittamista.

Ennen uuniin laittamista kinkun voi huuhdella kylmällä vedellä. Se vähentää kinkun pintasuolaisuutta. Huuhtelun jälkeen kinkku kuivataan.

Tärkeintä kinkun paistamisessa on sisälämpömittari.

– Sisälämpömittari on paras tae sille, että saa halutun lopputuloksen. Se työnnetään kinkun isoimpaan kohtaan niin, ettei se osu luuhun, Koivisto opastaa.

– Lämpömittari olisi hyvä tarkistaa ennen käyttöä. Parhaiten se tapahtuu niin, että kiehauttaa veden ja työntää mittarin kiehuvaan veteen. Sen pitäisi näyttää sataa astetta.

Uunin lämpötila saa olla aluksi 150–170 astetta. Puolen tunnin päästä se kannattaa laskea 120–125 asteeseen.

Kinkku on kypsä, kun sisälämpömittari näyttää 77:ää astetta. Jos lihasta haluaa mureaa, lämpötila saa nousta yli 80:aan.

– Laskennallinen paistoaika on ensimmäiselle paistokilolle 1,5 tuntia ja sen jälkeen tunti per kilo. Mutta se on vain ohjeellinen aika. Paras tae on lämpömittari, Koivisto painottaa.

Paistamisen jälkeen varsinkin luuttomat kinkut saavat jäähtyä useita tunteja tai vaikka yön yli.

Sen jälkeen kinkusta poistetaan verkko ja kamara eli nahka. Kamaran alla olevaa rasvaa voi kuoria pois.

Kinkun päälle levitetään sinappia ja päälle ripotellaan siivilän kanssa ohut kerros korppujauhoa. Kinkku laitetaan vielä 250-asteiseen uuniin noin 10–15 minuutiksi, että kinkku saa kauniin ruskean värin.

Kinkku säilyy jääkaapissa useita päiviä. Säilyvyyttä voi pidentää, kun kinkkua käsittelee oikein.

– Kinkusta on hyvä leikata pöytään valmiita siivuja ja laittaa loppu kinkku jääkaappiin. Näin säilyvyyttä saa pidennettyä.

Muokattu 22.12.2017 kello 13.43: Lisätty uunin lämpötila.

Possun matka tilalta pöytään

Joulukinkku näkee monia vaiheita sikatilan ja joulupöydän välillä.

Sikatilalta sika viedään teurastamoon, jossa se teurastetaan.

Puolikkaat ruhot tulevat aamuyöllä Turun Mestaripalvin kylmävarastoon. Lihanleikkaajien työ alkaa kello kuudelta aamulla.

Leikkaamossa ruhot paloitellaan ensin niin, että jäljelle jäävät kinkku, etupää, selkä ja kylki. Sen jälkeen osat leikataan yleensä luuttomiksi. Luuttomat kinkut ovat nykyään suosituimpia.

Joulukinkut viettävät suolavedessä 2–3 viikkoa, mutta asiakkaat ostavat myös suolaamattomia kinkkuja ja suolaavat ne itse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat