Puheenaihe

USU: Tutkija yllättyi – peräti 43 prosenttia hyväksyy suursotaharjoitukset

Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Miehistä puolet ja naisista joka kolmas kokee, että Suomen olisi hyvä järjestää kansainvälinen suursotaharjoitus. Kaikista suomalaisista näin ajattelee 43 prosenttia.

Joka kolmas (32 prosenttia) suomalainen puolestaan luopuisi koko ajatuksesta. Tieto käy ilmi Uutissuomalaisen marraskuussa tekemästä USU-gallupista.

Vieraileva tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista pitää tuloksia osittain yllättävinä.

– Suomalaiset ovat yleensä hyvin kriittistä väkeä, mitä tulee sotilasliittoihin. Kuitenkin tällainen politiikka, joka vastaa sisältömielessä liittoutumispolitiikkaa, saa suuren kannatuksen. Se on mielenkiintoista, Pesu sanoo.

Samaan aikaan suomalaisten Nato-jäsenyyden kannatus on pysynyt varsin alhaisena. Helsingin Sanomien marraskuussa julkaisemassa kyselyssä 22 prosenttia kansasta kannatti sotilasliittoon liittymistä ja 59 prosenttia vastusti.

Pesu muistuttaa, että jo usean vuoden ajan on painotettu suomalaisen puolustuksen kansainvälistä puolta ja sitä, että Suomi on kriisiaikana halukas yhteistyöhön. Tätä koskevia lakimuutoksiakin on tehty, esimerkiksi juuri säännökset ulkomaisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta.

Puolustusvoimien kansainvälinen harjoittelu nousi keskusteluun marraskuun alussa, kun puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoi esittäneensä Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisille kutsun osallistua Suomessa järjestettävään harjoitukseen. Harjoitus voisi toteutua aikaisintaan 2020.

Puolustusministeri joutui selvittämään puheitaan puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat