Paikalliset

Tami: Juuso Wahlstenille pitää saada nimikkokenttä Turkuun

URHEILU Turkulaisen kiekkokommentaattori kertoo, miksi 80 vuotta täyttävä Juhani Wahlsten on niin suuri nimi suomalaisessa kiekkoilussa.

Juhani Wahlsten julkaisi vuonna 2011 kirjan Juuso - aikaansa edellä.

Teemu Nurmi

Juhani Wahlsten ansaitsee Turkuun monumentin ja esimerkiksi jonkin kentän, vaikkapa Kuuvuoren kentän, nimeäminen hänen mukaan on minimi, mitä Wahlstenin elämänuran kunnioitukseksi voi tehdä. Sillä Turun kaupunki osoittaisi olevansa kiekkokaupunki, mutta myös sivistynyt kaupunki, joka ymmärtää laaja-alaisesti, miten suuri merkitys liikunnalla on ihmisten hyvinvointiin, Turkulaisen kiekkoasiantuntija Juhani Tamminen linjaa.

13. tammikuuta 80 vuotta täyttävä Juhani "Juuso" Wahlsten on Tammisen oppi-isä jääkiekkoajattelussa. Tamminen seurasi jo nuorena poikana Wahlstenin taituruutta kiekon SM-sarjassa, jota pelattiin Urheilupuistossa siihen aikaan.

– Juuso oli nopea käsistään, hänellä oli loistava rannelaukaus ja taitavat harhautukset.

TPS:n edustusjoukkuetta uudistettiin kaudeksi 1966-67, jolloin 16-vuotias Tamminenkin nousi miesten ryhmään. Hän pääsi suoraan ykköshyökkäysketjuun, jossa viilettivät myös Pertti Kuismanen sekä Tamin esikuva Wahlsten.

Tamminen muistuttaa, että Wahlsten oli ensimmäinen suomalainen jääkiekkoilija, joka aloitti ammattimaisen harjoittelun ja kaiken lisäksi vielä niin sanotuilla vanhoilla päivillään, kolmekymppisenä.

– Juuso tapasi Olli Virhon, joka toimi Juhana Herttuan yhteiskoulun liikunnanopettajana. Virho oli fyysisen valmennuksen nero. Wahlsten löysi hänestä hengenheimolaisen. Harjoittelu oli niin hurjaa, että jollekin voi tulla väsymys jo pelkästään lukemalla Juuson harjoituspäiväkirjaa, Tamminen kertoo.

Wahlsten purki selkeytyneet ajatuksensa ja oppinsa teokseen Hakkaa päällä, Suomen poika. Risto Forssin toimittama kirja ilmestyi vuonna 1969.

Tami sanoo Juuson suurimman taidon olleen pelin opettamisessa. Se näkyy parhaiten TPS:n vuonna 1963 syntyneiden ikäluokassa, jonka joukkuenimi oli TPS Lokit. Lokeista peräti seitsemän miestä sai NHL-varauksen. Kirkkain tähti oli Hannu Virta.

– Se oli läpimurto turkulaisessa junioritoiminnassa, Tami muistuttaa.

Wahlsten ei tosiaankaan ole vain kiekkomies vaan intohimoinen liikkumisen arvojen puolestapuhuja. Hän ymmärsi jo varhain, miten tärkeää on saada lapset innostumaan liikkumisesta niin, että siitä tulee elinikäinen tapa. Wahlsten modernit ajatukset herättivät vastustustakin, mutta Tamminen sanoo monen aikoinaan Juuson oppeja kritisoineen tajunneen ajan myötä niiden viisauden.

– Me edelläkävijät joudumme usein kyseenalaistetuiksi, kunnes aika tekee tehtävänsä ja kaikki seuraavat edelläkävijän oivalluksia.

Juhani "Juuso" Wahlsten

Syntynyt 13.1.1938.

Jääkiekkohyökkääjä, valmentaja ja liikunnanopettaja.

Suomen Jääkiekkoleijona numero 43 ja IIHF:n kunniagalleriassa. Pro Urheilu -palkinto 2010.

Edusti SM-sarjassa KalPaa, Ilvestä, HJK:ta ja TPS:aa tehoilla 200. 137+82=219.

5 MM-kisaa, 3 olympialaista.

Valmentajana TPS:ssa, FC Barcelonassa, HC Davosissa, 20-vuotiaiden maajoukkueessa ja junioripäällikkönä EV Füssenissä.

Julkaissut lukuisia jääkiekon ja liikunnan opetusteoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat