Puheenaihe

Kansanedustaja syyttää ministeriötä vedätyksestä ruoka-avulla: "STM esittää haamulukuja"

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) on turhautunut sosiaali- ja terveysministeriön tapaan viestittää, että se tarjoaisi ruoka-apuyhdistyksille rahallista tukea, vaikka näin ei ole. - Euroakaan emme ole saaneet lukuun ottamatta näitä miljoonan joululahjarahoja, jotka jaettiin 2016 ja 2017, Laukkanen sanoo.

Johanna Erjonsalo

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) ihmettelee, miksi sosiaali- ja terveysministeriö väittää, että sillä olisi miljoonia jaettavana rahaa leipäjakelun järjestäjille.

– Minä soitin sinne ja kysyin, mistä näitä rahoja voi hakea. Eivät he voineet sanoa muuta kuin että mitään sellaista rahaa ei ole, Laukkanen täräyttää.

Ruoka-apua tarjoavissa järjestöissä syntyi joulun alla kohu, kun eduskunta ei kahden viime vuoden tapaan myöntänytkään rahaa leipäjakeluille. Järjestöt ovat aiemmin saaneet sekä vuodeksi 2016 että 2017 miljoona euroa niin sanottuja budjetin joululahjarahoja.

Laukkanen tyrmistyi hallituspuolueiden äänin päätetystä avun epäämisestä vuodelle 2018. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) puuttui ruoka-apukeskusteluun tiedottamalla, että "hyvinvointivaltion rakentamisen keskeisenä ajatuksena ja saavutuksena on jo vuosikymmenien ajan ollut päästä eroon köyhäinavusta", jollaiseksi se leipäjonot nimesi.

STM muistutti, että Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) hallinnoimilla avustuksilla rahoitetaan ensi vuonnakin 342 miljoonalla eurolla järjestöjä, jotka muun muassa ehkäisevät syrjäytymistä.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö kanavoi EU:n vähävaraisten avun toimenpideohjelman kautta ruoka-apuun vuosittain noin 3,5 miljoonaa eruoa.

Laukkasen mukaan näistä eikä muistakaan valtion varoista tule euroakaan rahana ruoka-apua antaville järjestöille. Rahaa tarvittaisiin kipeästi esimerkiksi kuljetusten järjestämiseen.

– STEA:n raha on tarkoitettu tietyntyyppisille järjestöille kuten mielenterveysseuroille ja vammaisjärjestöille. Avun säännöissä leipäjakelut on nimenomaan poissuljettu, hän tähdentää.

EU:n vähävaraisten avun toimenpideohjelmalla rahoitetaan ruokakassien sisältöjen hankinta. Näitä kasseja osa järjestöistä jakaa.

– Sekin vain on kovin byrokraattista. Moni ruoka-apu on lopettanut EU-kassien jakamisen sen vuoksi. Meilläkin Espoon Hyvässä Arjessa kävi kaksi EU-tarkastajaa arvioimassa varastotilat ja käymässä läpi saajien kuittaukset.

Laukkanen toivoo, että tulevaisuudessa STM:llä olisi talousarviossaan yhdestä kahteen miljoonan euron määräraha ruoka-apua jakavien tahojen tukemiseen.

– Silloin tuki ei olisi joululahjarahojen varassa.

Ruuan jakelun mahdollistavat hävikkiruokaa lahjoittavat yritykset ja sitä jakavat vapaaehtoiset. Kunnat ja seurakunnat ovat tukeneet esimerkiksi antamalla tiloja. Avustusyhdistykset ovat voineet hyödyntää työllistämistukea henkilökunnan palkkaamisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Virkamiesten mielestä miljoona olisi ollut leipäjonoille "ekstrabonusta" – IL: Rahaa erittäin paljon käytössä21.12.2017 16.30
Eduskunta otti leipäjonoilta miljoona euroa – Heikki Hursti pettyi: "Ihmeellistä"21.12.2017 15.07
Leipäjonossa nyt koirat ja kissat – "Avun tarpeen suuruus oli järkytys"1.12.2017 08.37

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat