Paikalliset

Citymarket-kauppias Hannu Aaltonen: Alkoholilain uudistus askel oikeaan suuntaan

KAUPPA Kupittaan Citymarket-kauppias Hannu Aaltonen uskoo lakiuudistuksen tuovan marketin valikoimiin sata uutta tuotetta.

Hannu Aaltonen

Kesko

Mikä on se suurin muutos, minkä alkoholilain uudistus tuo Citymarket-kauppiaalle, Hannu Aaltonen?

– Se, että Alkon myydyin tuote, eli 5,5 prosenttiset lonkerot tulevat vähittäiskauppoihin - samoin samanvahvuiset oluet. Tuontiolutvalikoima tulee lisääntymään. Sata uutta tuotetta saadaan valikoimiin aika nopealla aikataululla.

– Olutharrastajille uudistus on hyvä, sillä he ovat yleisesti sitä mieltä, että parempia oluita saadaan vasta, kun prosentit ovat yli viiden.

Mitä toiveita uudistus herättää?

– Odotukset ovat kaksijakoiset. Henkisellä puolella mennään oikeaan suuntaan, eli holhousmentaliteetti vähenee. Se on iso asia. Saa nähdä, johtaako tämä lopulta eurooppalaisempaan alkoholikulttuuriin- ja politiikkaan.

Mitä huonoa uudistuksessa on?

– Samalla alkoholiveroa nostetaan. Kuluttajan kannalta hinnat nousevat, ja se on huono juttu. Jos vero siirretään suoraan hintoihin, tietää se 24-packin hinnan nousevat asiakkaille 1,5-2 euroa. Ero Tallinnan hintoihin siis kasvaa, ja se on valitettava asia.

Julkisuudessa on nostettu esiin huoli nuorten alkoholinkulutuksen kasvusta, kun niin kutsutut limuviinat tulevat kauppoihin. Pidätkö pelkoa aiheellisena?

– Nuorten alkoholikäyttäytyminen on muuttunut täysin siitä, mitä se oli esimerkiksi omassa nuoruudessani. Se on mennyt hyvään suuntaan. Esimerkiksi kansanedustaja Pekka Puska antaa tällaisia varoittavia lausuntoja, vaikka on itse Alkon hallinnossa ollut kasvattamassa Alkon myyntipisteitä yli sadalla. Se on kaksinaismoralistista.

Miten olette kaupassa ensi hätään varautuneet lakimuutokseen?

– Lonkerot ja A-oluet on tilattu hyvissä ajoin. Puolen vuoden tai vuoden sisällä näkee, kuinka paljon tulee uusia tuotteita valikoimiin. Odotus on, että maahantuonti lisääntyy. Kotimaisen oluen hinnannousu tulee kyllä monelle yllätyksenä.

Alkoholilain uudistus

Eduskunta hyväksyi alkoholilain uudistuksen ja alkoholiveron korotuksen 19. joulukuuta.

Uudistuksen myötä kaupat, kioskit ja huoltamot saavat myydä 5,5-prosenttisia alkoholijuomia.

Lakimuutoksen myötä myös Alkon myymälöiden aukioloaika pitenee iltayhdeksään eikä ravintoloiden tarvitse enää hakea jatkolupia anniskelun jatkamiselle kello 1.30:n jälkeen.

Alkoholiveron korotus taas nostaa alkoholijuomien hintoja. Veronkorotus on viidestä viiteentoista prosenttia juomatyypistä riippuen. Miedompien juomien verotusta kiristetään enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat