Paikalliset

TST:n puheenjohtaja: ”Aktiivimalli kikkailua”

TYÖTTÖMYYS Turkulaisyhdistyksen tuoreen puheenjohtajan mukaan työttömät kaipaavat kannustusta.

Taimi Räsänen on TST:n uusi puheenjohtaja. Hänen mukaansa uusi aktiivimalli ei kannusta työttömiä.

Tomi Kangasniemi

Hallitus nuiji läpi aktiivimallin, jonka tarkoituksena on vähentää työttömyyttä. Malli perustuu siihen, että työttömyysturvasta leikataan, mikäli työtön ei tee tiettyä määrää työtä kolmen kuukauden aikana tai osallistu työllistämistä edistäviin palveluihin.

Vuoden alusta TST (Työtä, Sosiaalisuutta, Terveyttä) ry:n hallituksen puheenjohtajana Turussa aloittanut Taimi Räsänen ei katso mallia ruusunpunaisien linssien läpi.

– Tämä on työttömälle hankala tapa toteuttaa itseään. Myös Kelalle ja työllistämispalveluille tämä tuottaa ongelmia. Malli vain pahentaa byrokratiaa. Yritykset taas haluavat motivoituneita työntekijöitä. Pian heille tulee hakemuksia, voinko tehdä yhden vuoron kuukaudessa.

Räsänen arvelee, että uudistus tulee hyödyttämään lähinnä työvoimavuokrausyrityksiä. Muuten hyödyt jäävät laimeiksi.

Räsäsen mukaan aktiivimalli antaa väärän kuvan ongelmista. Työttömiä pitäisi kannustaa pakotteiden sijaan. Mitä helpompi työttömän on esimerkiksi tehdä osa-aikatyötä sitä parempi. Työvelvoitteen täyttäminen taas voi edellyttää pakkoyrittäjyyttä, joka harvaa kannustaa.

– Aktiivimalli on kikkailua. Miten varaton ihminen voi esimerkiksi ryhtyä sivutoimiseksi yrittäjäksi? Minkä firman pystyy laittamaan pystyyn ilman pääomaa, Räsänen kysyy.

Räsänen ottaa esimerkin kannustavasta tavasta hoitaa työttömyysongelmaa. Sellainen oli taannoinen uudistus, että työtön voi tienata 300 euroa kuukaudessa ilman vaikutusta tukiin.

Onko aktiivimallissa sitten mitään positiivista? Räsäsen mukaan positiiviset vaikutukset voivat kohdistua nuoriin, joilla ei vielä ole koulutusta.

– Ehkä nuorempia malli kannustaa ja auttaa siihen, ettei passivoiduta. Ammatti-ihmisiä, jotka ovat ilman töitä, tämä ei kannusta.

Räsänen on sitä mieltä, että työttömyyden kuuluu olla aktiivista aikaa. Jotain pitää tehdä, kuten osa-aikatöihin kannustamista.

– Ei 18 tuntia kolmessa kuukaudessa työntekoa ole liikaa vaadittu. Malli vain ei toimi käytännössä.

Räsäsen mukaan aktiivimalli jättää nyt todelliset ongelmat piiloon. Hän muistuttaa, että työttömyys tekee pahaa jälkeä ihmiselle henkisesti ja fyysisesti.

– Ei ole yksilöiden vika, että yhteiskunnassa on niin suuri rakenteellinen työttömyys eikä kunnon työpaikkoja riitä kaikille. Työttömiä on moninkertainen määrä verrattuna työpaikkoihin. Tämä ei ratkaise suuria ongelmia vaan pahentaa pitkäaikaistyöttömien tilannetta. Minimityöttömyysturvalla elävät ovat jo nälkärajalla.

Parempia ratkaisuja työttömyyden hoitamiseen olisi Räsäsen mukaan tarjolla. TST:ssä on nähty, että pakottaminen ei toimi vaan työttömän oma motivaatio on tärkein.

– Jos räätälöidään työvoimapoliittista koulutusta, joka auttaa ihmistä saamaan töitä. Tai parannetaan työelämän edellyttämiä tietoja. Myös oppisopimuskoulutus ja näyttötutkinnot voivat parantaa yksilön asemaa työmarkkinoilla. Tarvitaan niitä kannustimia. Myös kolmas sektori tarjoaa vaihtoehtoisia tapoja parantaa yksilön työelämävalmiuksia uraohjauksen ja harjoittelun avulla, hän kiteyttää.

Tästä aktiivimallissa on kyse

Laki työttömyysturvan aktiivimallista astui voimaan 1. tammikuuta 2018.

Työttömän työnhakijan on tarkastelujakson aikana täytettävä aktiivisuusedellytys, jotta työttömyysetuutta maksetaan täysimääräisenä myös tarkastelujakson jälkeen.

Tarkastelujakso on 65 etuuden maksupäivää, eli noin kolme kuukautta. Mikäli aktiivisuusedellytys ei täyty, niin työttömyysetuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia.

Aktiivisuusedellytys tarkoittaa joko 18 tunnin palkkatyötä, yrittäjänä tietyn määrän ansioita, viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa tai viisi päivää muuta rekrytointia tukevaa toimintaa.

Malli koskee suurinta osaa työnhakijoista.

Lähde: TE-palvelut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat