Paikalliset

Tyks: Yli 35-vuotiaiden synnyttäjien määrä kaksinkertaistunut, vastasyntyneet silti terveempiä

Kuvituskuva.

ESM arkisto

Viime vuosikymmeninä Suomessa raskaana olevien keski-ikä on noussut ja yhä useammalla on perussairauksia, jotka lisäävät raskaus- ja synnytyskomplikaatioiden riskiä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan, että nykyään synnyttäjien keski-ikä on 31 vuotta ja ensisynnyttäjien 29 vuotta. Erityisesti yli 35-vuotiaiden synnyttäjien osuus on kasvanut; se on kaksinkertaistunut 30 vuodessa ja nykyään jo 22 prosenttia synnyttäjistä on yli 35-vuotiaita.  

Myös lihavien (painoindeksi vähintään 30) synnyttäjien osuus on kohonnut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lihavuus muun muassa altistaa raskausdiabetekselle. Viimeisten kymmenen vuoden aikana raskausdiabeetikkojen osuus on lähes kolminkertaistunut ja raskausdiabetes todetaan melkein joka viidennellä synnyttäjällä. Vaikka ikää ja sairauksia on synnyttäjillä nyt enemmän, vastasyntyneiden kuolleisuus on 30 vuodessa puolittunut: vuonna 2016 luku oli enää 4,1 lasta tuhatta syntynyttä kohden.

Vaikka äidit ovat nykyään sairaampia, synnytysturvallisuus on parantunut: hapenpuutteesta kärsineitä vastasyntyneitä syntyy seurantamenetelmien kehittymisen myötä aiempaa vähemmän.  

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat