Paikalliset

Turun teatterit: Lähes 10 esitystä samaan aikaan – miksi ihmeessä?

KULTTUURI Turun kaupunginteatteri ja Turun ylioppilasteatteri selvittävät, miten rakentavat esityskalenterinsa.

Paavo Nurmi on juossut kaupunginteatterin lavalla usein samaan aikaan, kun viereisellä näyttämöllä on ollut toinen esitys.

Otto-Ville Väätäinen

Satunnainen otanta Turun teatteritarjonnasta viime syksyltä: 28.10. illalla esitys Åbo Svenska Teaterissa, Teatteri Akselissa, Jo-Jo Teatterissa, Tanssiteatteri ERI:ssä, kaksi eri esitystä Linnateatterissa ja peräti kolme Turun kaupunginteatterissa. Kulttuurinälkäisellä on siis tuona lauantaiehtoona varaa valita, ehkä jopa liiaksi. Ilmiö ei kuulu vain viikonloppuihin vaan vastaava tarjonta voi olla arkisinkin.

Turun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama määrittelee esityskalenterin rakentamisen monikerroksiseksi palapeliksi. Suunnitteluun vaikuttavat muun muassa katsojien käyttäytyminen (kysynnässä on eroja viikonpäivien ja kuukausien välillä), harjoitusten ja esitysten rytmittäminen keskenään, vierailevien taiteilijoiden aikataulut, työajat ylipäätään sekä budjetti.

Kaupunginteatterin kahden tai kolmen päällekkäisen näytöksen järkevyyttä voi perustella sillä, että kun kerran valot pannaan päälle, henkilökunta tulee paikalle ja jälkisiivous pitää tehdä, niin miksi ei esitettäisi samana iltana useampi näytelmä. Valkaman mukaan syitä on monia muitakin.

– Näyttelijät näyttelevät samalla kaudella useassa eri näytelmässä ja siihen päälle he harjoittelevat uusia näytelmiä. Jotta uusia näytelmiä saadaan harjoiteltua, pitää olla aikoja, jolloin kaikki näyttelijät ovat käytettävissä harjoituksiin. Se tukee sitä, että ohjelmistossa olevia esityksiä kannattaa esittää yhtäaikaisesti.

Harrastajateatterissa kalenterin laatimiseen vaikuttavat vahvasti myös esiintyjien omat menot.

– Emme voi sanella esityskalenteria samaan tapaan ammattiteattereiden kanssa, Turun ylioppilasteatterin markkinointi- ja viestintävastaava Sara Koiranen muistuttaa.

Hän kertoo Turun ylioppilasteatterin suunnittelevan näytöskalenterinsa ensisijaisesti työryhmän aikataulujen sekä Linnankadulla sijaitsevan teatteritilan muun käytön pohjalta.

– Suosimme esityspäivinä esimerkiksi viikonloppuja, koska ne ovat osoittautuneet suosituimmiksi näytöspäiviksi. Arkipäivien, etenkin alkuviikon näytöksiä, on joskus hankala saada edes puolilleen.

– Tuplanäytöspäivät ja lauantain päivänäytökset ovat meillä ensimmäistä kertaa testissä nykyisessä muodossaan. Ne ovat osoittautuneet hyväksi ratkaisuksi, Sara Koiranen toteaa.

Hän uskoo teatteriesitysten päällekkäisyyden johtuvan siitä, että kaikki tahot painivat samojen realiteettien kanssa.

– Viikonloput ovat kannattavimpia näytöspäiviä myynnin kannalta. Ihmiset hakevat viikonloppuisin tekemistä ja ovat helpommin vapaalla, jolloin he saattavat eksyä esimerkiksi teatterinkatsomoon.

Joulun tienoilla teatterielämä hiljenee

Turkulaisissa teattereissa on ollut kovin hiljaista joulun jälkeen. Eikö näytöksiä kannata silloin järjestää?

– Kaupunginteatterilla on perinteisesti esityksiä joulun ja uudenvuoden välipäivinä ja uudenvuoden aattona. Niin oli myös menneenä vuotena pois lukien uudenvuodenaatto, joka ajoittui tällä kertaa sunnuntaihin. Tammikuun ensimmäisen viikon näyttelijät lomailevat ja esitykset jatkuvat 12.1., Arto Valkama sanoo.

– Jouluntienoo on myös teatterilaisille tilaisuus pitää vapaata talkootyöstä ja nauttia pyhistä muutaman viikon ajan. Ammattiteattereissakin on lomat ansaittu kiireisen pikkujoulukauden jälkeen. Uskoisin, että joulun jälkeen ihmiset ovat varovaisempia kuluttamaan noin muutenkin, mikä näkyy myös isompien teattereiden näytöskalentereissa, Sara Koiranen aprikoi.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat