Paikalliset

Pienet asunnot viedään Turussa käsistä

Bo Lkv:n Ismo Aaltonen ja Johanna Hansen L-tehtaan loft-kaksiossa.

Tomi Kangasniemi

Asuntokauppa käy Turussa vilkkaana. Etenkin pienet asunnot käyvät kaupaksi.

– Sijoittajat hakevat yksiöitä, ja ne myydään heti nopeasti. Helsingistäkin ollaan valtavan kiinnostuneita Turun asunnoista. Sijoittajien lisäksi liikkeellä on paluumuuttajia. Nuoret parit taas ostavat kaksioita ja kolmioita, joissa neliöhintakin on järkevämpi, kiinteistönvälittäjä Johanna Hansen Turun Bo Lkv:ltä arvioi.

Samanlaisia kokemuksia on Kiinteistömaailma Turun Brahenkadun myymälän toimitusjohtaja Janne Salmisella.

– Pienet sijoitusasunnot menevät, olivat ne uusia tai vanhoja. Niistä on ihan pulaa. Myös hyväkuntoiset perhasunnot liikkuvat hyvin. Niissä ei edes sijainti ole niin olennainen, kun ostajat tekevät ratkaisuja.

Keskustan ja sen lähialueiden vetovoima on pysynyt Turussa vahvana. Kun vielä 1990-luvulla lapsiperheet muuttivat suurkaupungeista ympäristökuntiin, on tilanne nyt eri. Omalle ajankäytölle pannaan enemmän painoa.

– Halutaan helpompaa asumista ja palveluiden lähelle, myyntineuvottelija Ismo Aaltonen Bo Lkvl:tä vahvistaa.

Esimerkiksi Itäisessä keskustassa kysyntää on huomattavasti tarjontaa enemmän. Myös keskustan lähellä olevat puutalot ovat edelleen haluttuja. Välittäjien mukaan Portsan ja Martin puutalot menevät nopeasti, ja erotuksena muihin asuntotyyppeihin ne kiinnostavat myös huonompikuntoisena. Muuten trendinä on se, että asumiselta kaivataan vaivattomuutta.

Rakentamisinto on laskenut, eikä pihanhoitokaan valtaosaa houkuttele.

– Entistä vähemmän ollaan valmiita remontoimaan. Rivitalot olisivat haluttuja, mutta niissä tarjontaa on niukasti, Janne Salminen toteaa.

Yhden tason perherivitalojen kysynnän vahvistavat muutkin välittäjät. Ne kelpaavat vaikka vähän kauempaakin.

– Niitä on jopa pulaa. Nuoret perheet haluaa mieluummin rivitaloon kuin omakotitaloon, Johanna Hansen tiivistää.

Asumistrendinä tuntuu olevan myös, että isompaa tilaa kaivataan.

Ismo Aaltonen kertoo, että heillä oli hiljan rivitalokohde, mistä ensin kaupaksi menivät kaikkein isoimmat asunnot. Tilaa kaivataan, vaikka muutettaisiin kaksinkin. Vierashuone kyläilijöille on monen vaatimus.

Yleisesti asuntokauppaa luonnehtii välittäjien mukaan myös se, että ostajat ovat tänä päivänä varsin valveutuneita.

Kun asunnoista on paljon tietoa saatavilla, sitä myös seurataan.

Hintakehitystä valvotaan tarkasti.

– Myyntihintoja seurataan ja tarkkaan kysytään, miksi hinta on tämä. Valveutunutta ostajaa on liikkeellä, ja meidän täytyy osata argumentoida ja tietää myös asuntoja ympäröivistä alueista, Johanna Hansen tiivistää.

– Ostajat katsovat, onko asunnoissa isot remontit tehty, ja mitä enemmän tiedetään taloyhtiöstä sen parempi. Nykyisin mietitään enemmän myös sitä, milloin on hyvä hetki myydä asunto ja jälleenmyyntiarvoa lasketaan jo asuntoa ostaessa, Ismo Aaltonen lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat