Paikalliset

Matkailun Oskari elokuvakomissaari Teija Raniselle

Länsi-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen sai matkailun Oskarin.

Arkisto

Länsi-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen palkittiin merkittävästä matkailuteosta vuonna 2017

Visit Turun myöntämä palkinto on järjestyksessään 21. Sen luovutti Turun kaupungintalolla perjantaina Solar Filmsin elokuvatuottaja Markus Selin tuotantoyhtiö Solar Filmsiltä.

Palkinnon perusteena on Teija Ranisen rohkea ja päämäärätietoinen työ elokuvakaupunki Turun hyväksi.

Ranisen pitkäjänteisen työn myötä elokuva-ala on noussut yhdeksi Turun vetovoimatekijäksi, joka tarjoaa elämyksiä asukkaille ja matkailijoille. Ala tuo koko Turun seudulle merkittäviä taloudellisia vaikutuksia työmahdollisuuksien ja matkailutulon muodossa. Tuloja tulee muun muassa matkailun, logistiikan, rakentamisen ja cateringpalveluiden kautta.

– Elokuvakaupunki Turun nousu alkoi vuonna 2010 kuudella Vares-elokuvalla. Ranisen aikana Turussa on kuvattu yhteensä 46 elokuvaa ja televisiosarjaa, joiden alueelle jättämä taloudellinen hyöty on ollut 10 miljoonaa euroa, sanoo Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

Tärkeä osa Ranisen luomaa toimintatapaa on Turun seudulla koottu laaja-alainen yhteistyöyritysten verkosto, jonka kautta paikalliset yritykset ja av-alan ammattilaiset pääsevät hyödyntämään osaamistaan.

Esimerkkinä tästä on Suomen suurimpiin tuotantoihin lukeutuva, vuonna 2014 kuvattu Mika Kaurismäen Tyttökuningas, jonka lähes koko puvustus valmistettiin turkulaisin voimin. Tyttökuningas-elokuvan puvustuksen tekeminen toi Turkuun myös pysyväksi toiminnaksi elokuvapuvustukseen erikoistuneen Puvustamon.

Vuoden 2017 alusta käyttöön otettu AV-alan tuotantokannustinjärjestelmä hyvittää tuotantoyhtiöille 25 prosenttia tuotannossa Suomessa syntyneistä kustannuksista.

Teija Raninen on ollut voimakkaasti mukana edistämässä kannustinjärjestelmän syntyä ja myös johtanut sen kansainvälistä markkinointia.

– Kannustinjärjestelmän myötä Suomi on vihdoinkin kiinnostava kuvauspaikka kansainvälisille tuotannoille ja sen myötä Suomessa tullaan kuvaamaan yhä enemmän elokuvia. Tämä tietää töitä ja lisää liikevaihtoa sekä av-toimialalle että muille elokuvatuotantoja palveleville toimialoille ja erityisesti matkailulle, Raninen toteaa tyytyväisenä.

Turun seudulla kuvatut elokuvat esittelevät kuvia Turun kauniista kaupunkikeskustasta ja jokimaisemasta, elämyksellisestä saaristosta, rouheasta teollisesta ympäristöstä ja varsinaissuomalaisista peltomaisemista.

Turun ja koko Varsinais-Suomen matkailulle tämä näkyvyys on arvokasta, sillä matkailijoiden parissa tehdyt kyselyt osoittavat, että moni valitsee matkakohteensa elokuvissa ja televisiossa nähtyjen maisemien perusteella.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat