Paikalliset

Turkuun avautui ensimmäinen äitien ja vauvojen hoitola – äitiysfysioterapeutti Terhi Elo antaa äideille kolme neuvoa, vältä nämä virheet

Turun äiti-vauvahoitolassa työskentelevät osteopatiaan erikoistuva Otto-Ville Auramo, kätilö Anna Paul ja äitiysfysioterapeutti Terhi Elo.

Janne Koivisto

Turkuun avautui viime viikolla ensimmäinen äideille ja vauvoille suunnattu hoitola. Organic Spirit on toiminut kahdeksan vuotta Helsingissä, ja se oli aikanaan Suomen ensimmäinen äiti-vauvahoitola.

Äitiysfysioterapeutti Terhi Elo kertoo, että hoitolan perustaminen lähti hänen omista kokemuksistaan. Hänen molemmat poikansa olivat pieninä herkkävatsaisia. Äiti alkoi hoitaa poikia vauvahieronnalla.

– Ajattelin, että minun täytyy alkaa jakaa tätä tietoa, ja niin päätin alkaa hoitaa äitejä ja vauvoja, Elo kertoo.

Toiminta on laajentunut vuosien mittaan. Helsingissä työskentelee nykyään seitsemän osteopaattia, fysioterapeuttia ja koulutettua hierojaa. Turun toimipisteellä on kolme työntekijää.

Organic Spirit tarjoaa hoitojen lisäksi kursseja ja koulutuksia sekä doulapalvelua. Doula on vanhempien tukihenkilö raskauden aikana, synnytyksessä ja sen jälkeen.

Turussa asiakkaita palvelevat osteopatiaan erikoistuva Otto-Ville Auramo ja kätilö Anna Paul. Tilat sijaitseva Kupittaalla Kerttulinkatu 20:ssä.

Terhi Elo kertoo, että äiti ja vauva voivat tarvita monenlaista apua.

– Ensinnäkin raskausaikana voi tulla monenlaisia tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia. Voi tulla selkäkipua, hermoperäisiä kipuja, pahoinvointia, anemiaa ja turvotusta. Raskaana oleville ei voida määrätä särkylääkkeitä, mutta vaivoja voidaan hoitaa ihan hyvin hoitotuloksin.

– Myös mieli käy läpi monenlaista myllerrystä. Siihen vaikuttavat hormonit ja vastuu tulevasta äitiydestä. Pystymme tukemaan äitiä myös henkisesti.

Synnytyksen jälkeen kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia. Jos vauva on itkuinen ja huonouninen, myös henkinen kuormitus voi olla iso.

– Äitien lisäksi hoidamme vauvoja ja lapsia. Meillä käy etenkin ihan vastasyntyneitä, joilla on toiminnallisia vatsavaivoja, itkuisuutta, levottomuutta ja nukkumisongelmia kipujen vuoksi.

– Vauvojen ongelmat voivat johtua synnytyksestä. Hyvin nopea tai pitkittynyt synnytys voi aiheuttaa ongelmia etenkin niskan alueelle.

Pitkään äitien ja vauvojen parissa työskennellyt äitiysfysioterapeutti antaa äideille kolme neuvoa.

Raskausaikana kannattaa jatkaa sitä liikuntaa, jota on harrastanut ennen raskaaksi tulemista.

– Liikunta on erittäin hyvä ehkäisemään ongelmia ja pitämään kehon kunnossa. Jos tulee lihasjännityksiä, kun kehon painopiste muuttuu nopeasti, kannattaa mennä ajoissa ammattilaisen hoitoon.

Synnytyksen jälkeen oksitosiinihormonitaso on korkealla niin kauan kuin äiti imettää. Se tarkoittaa, että nivelet ja lihakset ovat tavallista veltommat.

– Silloin ei saa aloittaa pomppivaa liikuntaa, kuten juoksemista, aerobicia tai vastaavaa. Se on lantionpohjalle liian raskasta. Ongelmat näkyvät yleensä vasta vuosien päästä, jos lantionpohjan lihakset ovat jääneet liian veltoksi.

Kolmas neuvo on se, että kannattaa hakea apua, jos vauva on hyvin itkuinen ja levoton tai nukkuu huonosti.

– Liian usein kuulen, että äiti sanoo, että minä vain ajattelin, että se kuuluu asiaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat