Paikalliset

Lusikka-Veikko treenaa tuntikausia päivässä - Video: Näin soitetaan lusikoilla iskelmää

MUSIIKKI Mestaripelimannin arvonimen on saanut Varsinais-Suomessa vain muutama musisoija. Lietolainen Veikko Kuivala, 88, on koko Suomessa ainoa, joka on saanut sen soittamalla puulusikoita.

Veikko Kuivala

Tomi Kangasniemi

Vaikka Varsinais-Suomi on kulttuurin kehto, on maakunnasta löytynyt Mestaripelimanneja harvakseltaan. Tätä ihmettelee myös lietolainen Veikko Kuivala, joka sai tunnustuksen 2017.

– Täällä on loistavia haitaristeja ja viulisteja. Olisiko takana sitten kateutta, Kuivala ihmettelee.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on myöntänyt mestaripelimannin arvonimeä vuodesta 1970 lähtien pelimanneille, jotka perinteisellä taidollaan, runsaalla ohjelmistollaan tai muilla ansioillaan ovat edistäneet kansanmusiikin harrastusta.

Lusikka-Veikkona tunnetun Kuivalan soittimena toimivat tietenkin lusikat, mutta miten ihmeessä lusikoilla soittaminen sai alkunsa? Pitää mennä melko pitkälle historiaan, liki 70 vuotta ajassa taaksepäin.

– Olin täyttänyt 20 vuotta ja olin norjalaisessa laivassa lämmittäjänä. Arkangelista haettiin lankkulastia. Toinen vahti tuli siihen huuliharpun kanssa ja hienosti soitti. Sitten hän otti teräslusikat ja säesti itseään. Yritin kanssa, mutta lusikat meni ristiin. Ei se ollutkaan niin helppoa.

Kuivala ryhtyi kuitenkin harjoittelemaan, ja ajan myötä soittotaito kehittyi. Hän kertoo soitelleensa niin Lapponia-lusikoita kuin sorsakoskelaisia lusikoitakin. Äänet vaihtelevat teräslusikoissa mallin mukaan.

Lusikansoittoa Kuivala pääsi esittämään muun muassa Kaustisilla. Jossain vaiheessa Etelä-Hämeen Kansanmusiikin Ystävien puheenjohtaja kysäisi, että voisiko Kuivala tehdä itselleen puulusikat. Metallilusikoiden ääni tuntui hänen mukaansa välillä kuin puukkoa kääntäisi korvassa.

– Olin käynyt paljon Mallorcalla ja ostanut muistoksi kastanjetteja. Tein niistä puulusikoita liimaamalla varren muusta puusta, Veikko kertoo.

Sen jälkeen Kuivala on soitellut puulusikoita. Häneltä taittuu kaikki mahdollinen tangosta foksiiin ja polkkaan. Esiintymisiä on kertynyt esimerkiksi ulkoilmakonsertissa Vanhalinnassa, Turun tuomiokirkossa seurakunnan naiskuoron kanssa ja erilaisissa mieskuorojen juhlissa.

– Rahasta en ole esiintynyt. Yösijan, ruoan ja matkakorvauksia olen saanut, hän kertoo.

Kuivala sanoo harjoittelevansa useita tunteja päivässä. Välillä armoitettu urheilumies katsoo tv:stä urheilulähetyksiä, mutta vastapainoksi hän laittaa iskelmäradiokanavan päälle. Sitten säestetään lusikoilla sitä musiikkia mitä tuutista tulee. Lusikansoitto pitää keuhkoahtaumaa sairastavan Kuivalan virkeänä.

– Täti sanoi, että Veikosta tulee kauppamies tai lukkari. Ei tullut kumpaakaan, tuli lusikansoittaja, Kuivala naurahtaa.

Ja lusikat on Kuivalan soitin - niitä ei muuksi vaihdeta.

– Pystyisin varmaan jonkin verran soittamaan muutakin, mutta nämä lusikat ovat niin rakkaita. Olen aikanaan ne itse kehittänyt, hän muistuttaa.

Alla olevassa videossa Veikko Kuivala näyttää, miten häneltä taipuu iskelmä.

Ja näin vauhdikkaasti homma sujuu, kun mukana on haitaristi:

https://www.youtube.com/watch?v=nqwa8A66jZM

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat