Paikalliset

Alkoholilaki vapautui kaksi viikkoa sitten – Turkulaiset kaupat: Näin muutos on vaikuttanut asiakkaiden käyttäytymiseen

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Jukka Itkonen kertoo, että asiakkaat ovat siirtyneet vahvempaan lonkeroon. Alkoholijuomien myyntimäärät eivät ole hänen mukaansa kasvaneet.

Ville Mäkilä

K-Citymarket Länsikeskuksen kauppias Jukka Itkonen ei ole havainnut, että alkoholijuomien myyntimäärät olisivat kasvaneet.

– Ei ole mitään havaittavaa kasvua. Lonkeroiden osalla on mennyt niin, että asiakkaat ovat siirtyneet vahvempaan lonkeroon. Käymisteitse valmistetun miedomman lonkeron myynti on laskenut ja siinä on myynnissä ollut selvää siirtymää. Oluissa keskiolut on pysynyt edelleen selvästi suosituimpana.

Vuodenvaihteen jälkeen Länsikeskuksen valikoimiin tulivat vahvemmat lonkerot ja siiderit sekä nelosoluet. Vahvempien juomien valikoima ei ole vielä laaja, mutta se tulee laajenemaan seuraavan kahden kuukauden kuluessa.

– 30–40 tuotetta on saatu lisää. Kun pienpanimoiden tuotteet ja ulkomaiset tuontituotteet tulevat, valikoima laajenee.

Turun osuuskaupan markettien juomavalikoimat on uudistettu, mutta alkoholijuomien osuus kokonaisvalikoimissa ei ole kasvanut. Asiakkaiden ostokäyttäytyminen vaikuttaa eniten siihen, millaisiksi valikoimat muodostuvat tulevaisuudessa.

– Tuoteryhmän kokonaismyynnin nousu on ollut vain noin kaksi prosenttia. Tästä uusien tuotteiden osuus on ollut suhteessa hieman suurempi, Turun osuuskaupan market-toimialajohtaja Mikko Rauhanen kertoo.

Lidl on laajentanut alkoholijuomien valikoimaansa heti lakimuutoksen voimaan tultua.

– Meillä on tällä hetkellä vahvemmista alkoholijuomista myynnissä Hartwallin lonkeroita, Olvin A-olutta, Laitilan Kukon vahvaa pilssiä sekä muutamia uusia juomasekoituksia, Turun myymälöistä vastaava myymäläpäällikkö Janne Suikki kertoo.

Jatkossa Lidlin valikoimiin on tulossa portaittain muun muassa kotimaisten pienpanimoiden tuotteita ja saksalaisia laatutuotteita.

Lidlillä ei ole tehty huomiota, että alkoholin myyntimäärissä olisi ollut selvää kasvua vuodenvaihteen jälkeen. Suikin mukaan tammikuussa alkoholituotteiden kysyntä on usein melko rauhallista ja uusien juomien menekki on ollut odotusten mukaista.

Näin alkoholilaki muuttui

Alkoholilain uudistus astui voimaan 1. tammikuuta 2018. Jatkossa ruokakaupat saavat myydä enintään 5,5-prosenttisia alkoholijuomia. Aiemmin raja oli 4,7 prosenttia. Muutos koskee myös kioskeja ja huoltamoita.

Alkoholiverotusta kiristettiin vuodenvaihteessa. Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan korotus nostaa alkoholijuomien vähittäismyyntihintoja ensi vuonna keskimäärin noin viisi prosenttia. Veronkorotus koskee kaikkia alkoholijuomia, mutta painottuu lievästi muihin kuin väkeviin juomiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat