Paikalliset

Lukijaraati: Turkuun lisää roskiksia koirankakkapusseille – "Välillä on pakko viedä kakkapussi jonkun taloyhtiön roskikseen"

Toffe-koira asuu Hirvensalossa, mutta käy silloin tällöin Rosanne Parikan luona Turun keskustassa.

Teemu Nurmi

Noin puolet Turkulaisen Lukijaraadin kyselyyn vastanneista pitää koirankakkakasojen määrää ongelmana Turussa. Peräti 75 prosenttia 375:sta vastaajasta ei omista koiraa, mutta se ei estä kertomasta mielipidettä.

– Eivätkö nämä laiskat ja tollot koiranomistajat tajua, että he antavat itsestään ääliön kuvan, kun eivät viitsi kumartua ja kerätä koiransa jätöksiä?

Harittulainen valittelee jätöskasoja, keskustassa asuva meinaa jatkuvasti astua läjien päälle.

– Joulukuussa astuin paskaan Aninkaistenkadun vieressä, kun astuin ulos autosta. Kova siivoaminen alkoi sisällä, kun huomasin koiranpaskaa olevan kynnysmatolla ja kengän pohjassa.

– Hirvensalossa, jossa itse asun, on ongelmana, etteivät omistajat siivoa kakkoja pois, koska ajattelevat, ettei tarvitse, kun emme ole kaupunkialueella.

Moni raatilainen ehdottaa sakkoja niille, jotka eivät korjaa koiransa kakkoja.

– Vaikka ei muuta niin 20 euron rikesakko. Pysyisivät keväällä tienpielet kauniimpina.

– Keräämättä jättäjän voisi määrätä vaikka viikoksi keräämään kaikki kakat mitkä löytää ja jos hän ilmiantaisi muita jättäjiä, niin aina muutamalla tunnilla rangaistus lyhenisi.

Jotkut ihmettelevät, miksi koiranomistajat kaappaavat kakan pussin, mutta heittävät sitten pussin pensaikkoon.

Koiraihmiset muistuttavat, että Turussa on aivan liian vähän roskiksia.

– Itsellä on kolme koiraa ja kädet täynnä remmejä, koirankakkapusseja saisi kantaa koko lenkin ajan, ja vasta kotona pystyisi laittamaan roskikseen.

– Katariinan asuntoalueella meidän lenkeillä ei ole roskiksia, ei edes bussipysäkeillä.

– Julkisia roskiksia on harvassa. Varmaan suuri syy siihen, että kakat jaa korjaamatta on roskisten puute.

Samaa sanoi torstaina Toffe-tiibetinspanielia Portsassa ulkoiluttamassa ollut Rosanne Parikka.

– Välillä on pakko viedä kakkapussi jonkun taloyhtiön roskikseen, kun katuroskiksia ei näy. Ei tulisi mieleenkään jättää kakkaa maahan, hän toteaa.

Toffe asuu Hirvensalossa, mutta vierailee välillä Rosannen luona keskustassa. Torstaina parivaljakko ulkoili muun muassa Kakolanmäellä.

– Siellä ei ollut kauheasti kakkoja maassa, mutta keväällähän niitä eniten tulee esiin.

Tutkimusajankohta oli 4.-9. tammikuuta. Vastauksia tuli 357 kappaletta. Vastausprosentti oli 36,3. Tutkimuksen toteutti Tietoykkönen Oy.

Miten nopeasti koirankakka maatuu?

Turkulainen kysyi vuonna 2012 Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahdelta, kauanko koirankakan täydellinen maatuminen kestää.

– Talviset kakat maatuvat minimissään kuukaudessa ja viimeistään juhannuksena kaikki talvikakat ovat hajonneet totaalisesti, mutta maatumisprosessin nopeuteen vaikuttaa moni asia.

– Paljon on kiinni sateiden määrästä. Sadehan hakkaa pökäleen melko nopeasti palasiksi, kun taas kuivana pysyvä kasa säilyy kauemmin, Karhilahti sanoi silloin.

Koiran ruokavalio on tärkeä tekijä. Koira oppii hyvin kasvi- ja viljatuotteiden käyttäjäksi, jolloin kakka on rakenteeltaan pehmeää, melko hajutonta ja hajoaa helposti. Jos koiralle syötetään samaa lihaisaa sapuskaa kuin ihmisillekin, muuttuu koirankakka ihmiskakan kaltaiseksi. Se haisee rajulta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat