Paikalliset

Turun tulli: Netin lääkeväärennökset jopa hengenvaarallisia

LÄÄKKEET Lisääntynyt verkkokauppa kohdistuu myös lääkkeisiin. Turun tulli muistuttaa lääkeväärennösten riskeistä.

Turun tullin Riikka Uutinen ja huumekoira Samu tarkastavat paketteja.

Tomi Kangasniemi

Verkkokaupan kasvu tuo haasteita myös tullille. Pakettimäärä kasvaa, ja tarkastettavaa on entistä enemmän. Yksi tullille näkyvä ongelma on lääkeväärennösten takavarikkojen lisääntynyt määrä.

– On sekä lääke- että tuoteväärennöksiä. Lääkepaketit voivat sisältää mitä vaan, ja tunnetulla tavaramerkillä voidaan myydä ihan jotain muuta. Tullin laboratoriossa näitä on tutkittu, ja aika kirjavaa tavaraa ne sisältävät, Turun tulliylitarkastaja Arto Kurkela kertoo.

Suomen tulli kertoi vuodenvaihteessa kolmen lääkeväärennöserän takavarikosta. Niistä löytyi etitsolaamia, jota myydään Intiassa ja Japanissa laillisena lääkevalmisteena, mutta jota pääasiassa esiintyy muuntohuumeena. Samalla varoitettiin laittoman lääkekaupan ongelmista.

Lääkkeiden tilaaminen postitse EU:n ulkopuolelta on kielletty. Laiton kauppa kuitenkin rehottaa. EU:n ulkopuolelta tilatut tabletit voivat näyttää ulkoisesti tunnetuilta reseptilääkkeiltä, mikä johtaa ostajia harhaan.

– Houkutus halvempien lääkkeiden tilaamiseen EU:n ulkopuolelta on iso, mutta kyse on ihmisen terveydestä. Niissä voi olla vaarallisia ainesosia, ja käyttäjä jää myös ilman oikeaa hoitoa, Kurkela muistuttaa.

Turun tulliylitarkastaja Juha Eura kertoo, että tullin käsiin päätyy laittomien lääkkeiden lisäksi erilaisia huumausaineita, luontaistuotteita ja nikotiininesteitä. Osin kyse on tilaajien epätietoisuudesta.

– Ihmiset hämääntyvät myyjien suomenkielisistä sivuista. Siinä voi mennä vipuun ja luulla, että tilaa laillista tuotetta EU-alueelta.

Sivuilla voi esiintyä myös aivan vääriä tietoja.

– Siellä voidaan todeta, että on ihan laillista tilata Suomeen esimerkiksi kannabisöljyä, Turun tullin koiraohjaaja Riikka Uutinen tiivistää.

Uutinen muistuttaa kuitenkin, että jos tilattu tuote jää tullin haltuun, harva lopulta päätyy jättämään tullille tilauksestaan selvityksen. Siitä voi päätellä, että on tiedetty, mitä ollaan tekemässä.

Työnjako tullilla on sellainen, että Postin lähetykset menevät käytännössä Helsinkiin. Siellä tilauslistoille tehdään erilaisia profilointeja, joiden mukaan ne tarkastetaan.Turussa tarkastuksen kohteena ovat pääasiassa pikakuljetusfirmojen, kuten DHL:n ja TNT:n rahdit. Niissä käydään tarkastuksilla Juha Euran mukaan päivittäin.

Lastien tarkastuksessa Turun tullilla on apuna yksikön kolme huumekoiraa.

– Koirat löytävät viikoittain jotain. Kaikesta ei aina voi edes tietää, mitä se on. Sellaiset lähetetään tullin labraan, Riikka Uutinen kertoo.

Tarkastuksissa löydetään välillä myös kaikkea sellaista, mitä koiralle ei ole opetettu. Esimerkiksi nuuskaa, aseita tai laittomia lääkkeitä.

– Valtaosa tullin työstä on kuitenkin ihan laillisen tavaran tarkastusta, Juha Eura muistuttaa.

Lääkkeiden tilaaminen netistä

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen Eta-alueen (EU sekä Islanti, Liechtenstein ja Norja) sekä ulkopuolisesta valtiosta on kielletty. Lääkevalmisteiden hankkiminen on sallittua vain Eta-alueelta.

Yksityishenkilö voi vastaanottaa henkilökohtaiseen käyttöönsä resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita toisesta Eta-maasta korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän, kunhan tietyt edellytykset täyttyvät.

Jos tilaa lääkkeitä netistä tai nettiapteekeista tulee varmistaa, että apteekki on laillistettu lääkkeiden etämyyntiin. Euroopan unionin alueella toimivat verkkopalvelut tunnistaa yhteisestä tunnuksesta.

Huumausainetta sisältäviä lääkevalmisteita ei saa hankkia eikä vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta.

Eläinlääkevalmisteita ei saa hankkia eikä vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta.

Lähde: tulli.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat