Paikalliset

Vapaaehtoiset turkulaiset lukevat vanhuksille kirjoja – "Tekosyy ihmisten kohtaamiselle ja juttelulle"

Seniorityön informaatikko Katarina Kapiaisen mielestä lukulähettipalvelussa positiivista on se, että sitä pystyy toteuttamaan itselleen luontevalla tavalla.

Mila Hämäläinen

Lukulähetit ovat kirjaston vapaaehtoisia, jotka lukevat senioreille ääneen vanhuskeskuksissa ja palvelutaloissa.

Nykyinen lukulähettitoiminta sai alkunsa Lahjoita lukuhetki-kampanjasta noin kaksi vuotta sitten. Lahjoita lukuhetki-kampanja toteutettiin projektiluontoisena eri puolilla Suomea. Kampanjan jälkeen Turun kaupunginkirjastolle tuli useita pyyntöjä samanlaisen toiminnan järjestämisestä.

Nykyinen lukulähettipalvelu on muovautunut projektin pohjalta. Seniorityön informaatikko Katarina Kapiaisen mukaan nykyinen toiminta on ollut helpompi toteuttaa käytännössä kuin sitä edeltänyt projekti.

– Päätimme yksinkertaistaa sen niin, että me vain käytännössä saatamme tämän vapaaehtoisen lukijan vanhuskeskuksen tai palvelutalon toiminnanohjaajan kanssa yhteen. He pääsevät sitten itse sopimaan siitä, kuinka monta kertaa käydään ja milloin käydään.

Lukulähetit ovat vapaaehtoisia ääneen lukijoita. He vierailevat palvelutaloissa ja vanhuskeskuksissa. Yksittäisten ihmisten koteihin ei lähdetä lukemaan.

Vapaaehtoistoiminnassa luetaan ääneen sellaisille ihmisille, jotka eivät enää välttämättä itse pysty lukemaan, mutta oikeasti toiminta painottuu lukemisen jälkeen tapahtuvaan keskusteluun. Kapiainen kuvaa toimintaa ’’tekosyynä ihmisten kohtaamiselle ja juttelulle’’. Luettavasta tekstistä syntyy jutunjuurta, jonka avulla pystytään rakentamaan merkityksellinen kohtaaminen ja keskustelu.

Lukulähetit saavat valita lukemansa tekstin. Luettava materiaali vaihtelee päivän lehdestä novelleihin ja aforismeihin, mutta pääajatuksena on, että luettavat tekstit ovat lyhyitä. Usein myös kuulijaryhmältä tulee toivomuksia luettavasta tekstistä.

– Olemme pyrkineet painottamaan, että tulee mahdollisimman monipuolisesti tekstejä, jotka voi sitten valita kuulijaryhmän mukaan.

Toiminta on otettu hyvin vastaan vanhuskeskuksissa ja palvelutaloissa.

– Oikeastaan me olemme saaneet pelkästään positiivista palautetta tähän mennessä. Toiminnanohjaajat ottavat palvelun mielellään vastaan, koska tämä on sellainen kiva lisä sinne ohjelmistoon, Kapiainen toteaa.

Positiivista palautetta on tullut myös vanhuskeskuksien asukkaiden omaisilta, kuulijaryhmältä ja itse lukuläheteiltä. Haasteena toiminnassa on se, että Turussa ikäihmisiä on niin paljon, että toiminnan saattaminen kaikille halukkaille on erittäin haastavaa.

Lukulähetin ainoa sitoumus on vaitiolovelvollisuus. Lisäksi toivotaan, että lukulähetti pystyisi toteuttamaan lukuhetkiä säännöllisesti, koska rutiinit ovat etenkin muistisairaille tärkeässä asemassa. Kapiaisen mielestä toiminnassa positiivista on se, että sitä pystyy toteuttamaan itselleen luontevalla tavalla.

– Yksi lukulähetti soittaa harmonikkaa, niin hän toimii sitten vähän niin kuin soittolähettinä myös, eli hän on soittanut ja laulanut siinä lukemisen ohessa. Se on pelkkä rikkaus, miten eri tyyppisiä ihmisiä on lukemassa. Kunhan on valmis kohtaamaan uusia ihmisiä ja juttelemaan vähän, niin se on kaikista olennaisin edellytys.

Kirjoittaja Mila Hämäläinen on Turun klassillisen lukion opiskelija.

Tästä on kyse

Lukulähettitoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jossa ikäihmisille luetaan lyhyitä tekstejä ja niiden perusteella käydään merkityksellisiä keskusteluja. Toimintaa toteutetaan tällä hetkellä suomen ja ruotsin kielellä.

Lukulähetti voi olla kuka tahansa, joka haluaa toimia vapaaehtoisena ja on halukas tapaamaan uusia ihmisiä. Tällä hetkellä mukana on noin 40 aktiivista lukulähettiä eri ikäryhmistä ja elämäntilanteista.

Seuraava info toiminnasta järjestetään 26.2 kello 17–18.30 ja 28.3. kello 14.30–16.00.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: seniorityön informaatikko Katarina Kapiainen ([email protected]).

Lisätietoa löytyy osoitteesta www.turku.fi/lukulahetti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat