Paikalliset

Turkuun syntyy maailmanpuutarha

Kuvituskuva

Arkisto

Vasaramäkeen, Marjamaanpuistoon perustetaan tänä vuonna Maailmanpuutarha, joka symboloi monikulttuurista Suomea ja on samalla kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle. Idea maailmojen puutarhasta tuli DaisyLadies -yhdistyksen toiminnanjohtaja Hülya "Hissu" Kytöltä.

- Olen asunut jo lähes 50 vuotta Suomessa ja olen juurtunut tänne. Turkuun tarvitaan paikka, jonne voi istuttaa puun tai kasvin, joka kasvaessaan symboloi juurtumista uuteen maahan ja kulttuuriin. Maailmanpuutarha luo tunteen jatkuvuudesta ja synnyttää muistoja, idean äiti Hissu Kytö kertoo.

Maailmanpuutarha jakautuu seitsemään eri maantieteelliseen tilaan: Skandinaviaan, Eurooppaan, Välimeren alueeseen, Lähi-Itään, Aasiaan ja Oseaniaan, Afrikkaan ja Amerikkaan. Tilojen läpi kulkiessa voi kokea kulttuurien kirjon. Tämä maantieteellinen jako perustuu siihen, miten eri puutarhakulttuureista on aikojen saatossa tullut vaikutteita pohjoiseen. 

Tavoitteena ei ole kasvitieteellisesti jäljitellä jotain tiettyä puutarhakulttuuria tai tietyn alueen kasvillisuutta, vaan tuoda eri paikkojen tunnelmia esiin Suomessa menestyvää kasvillisuutta hyödyntäen. Ensimmäisenä puistoon istutetaan keskeiselle sijainnille Suomi 100 -kuusi Suomea ja pohjoista luontoa edustamaan.

Puistoon on varattu tilaa myös taiteelle. Puiston kahteen osaan jakavan pääkäytävän toiselle puolelle istutetaan pienikokoisia kukkivia puita ja perustetaan piknik-paikkoja tunnelmaa, väriä ja viihtyvyyttä luomaan. Kukkivien puiden kujanne ja maailmojen puutarhat muodostavat yhdessä elämyspuutarhan. 

Maailmanpuutarhan suunnittelun eri vaiheet toteutetaan yhteistyössä asukkaiden ja eri yhteistyöryhmien kanssa. Kevään 2018 aikana järjestettävissä suunnittelutyöpajoissa kuka tahansa voi osallistua ja ideoida maailman puutarhoja; millainen tunnelma eri alueista tulee mieleen, millaista kasvillisuutta alueella on, millaisia kokemuksia ja muistoja alueisiin liittyy jne.

- Kyse ei enää ole pelkästä puutarhasta. Odotan innolla työpajojen tuloksia ja sitä, millaisia tunnelmia ja mielikuvia ihmiset tulevat niissä tuottamaan, kertoo ylläpitopäällikkö Mari Helin.

Työpajojen pohjalta puiston eri tiloja lähdetään toteuttamaan vaiheittain. Osallisuus jatkuu myös suunnitteluvaiheen jälkeen. Asukkaat ja yhteistyöryhmät voivat halutessaan osallistua puiston hoitamiseen tai olla muuten mukana toiminnassa, Helin jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat