Paikalliset

"Turun pitää tähdätä rohkeasti korkealle" – Näin Turun uuden kaupunginjohtajan ensimmäiset kuukaudet ovat sujuneet

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kertoo, että kaupunginjohtajan työ on muuttanut hänen henkilökohtaista elämäänsä aika vähän.

Janne Koivisto

Turun tuore kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo, että Turun pitää tähdätä rohkeasti korkealle ja pyrkiä joillakin alueilla jopa kansainväliseen kärkeen.

– Turussa on nostettu kunnianhimon tasoa ja etsitään uusia tapoja saada jotain merkittävää aikaan. Meillä tehdään kunnianhimoisia suunnitelmia ja aiotaan myös oikeasti toteuttaa ne, hän sanoo.

Esimerkkinä Arve mainitsee Kupittaalle rakentuvan Turun tiedepuiston.

– Se kertoo, että Turku uskoo itseensä ja tulevaisuuteen. Tiedepuisto liittyy myös tunnin junaan. Vaikka Kupittaan asema ei tule olemaan tunnin junan päätepysäkki, se tulee olemaan sen pääpysäkki

Arve paaluttaa kaksi asiaa, joissa Turulla on mahdollisuus nousta kansainväliseen kärkeen: ilmastonmuutoksen torjunta ja datan hyödyntäminen kaupungin kehittämisessä.

– Olemme sen kokoinen kaupunki ja meillä on niin paljon mahdollisuuksia, että meidän pitää pystyä kiinnittää itsemme myös kansainväliseen kärkeen.

Minna Arve aloitti Turun kaupunginjohtajana marraskuussa. Tällä hetkellä hän ei istu työhuoneessaan vaan kiertää tutustumassa kaupungin toimialoihin.

Tiistaina Arve piti konttoria sivistystoimen suunnittelu- ja kehittämispalveluiden projektitoimistossa.

– Kun aloitin, viestitin heti henkilöstölle, että haluan tutustua toimialoihin. Ei pelkästään niin, että käväisen ja sanon terve, vaan niin, että olen jonkin aikaa jokaisella toimialalla.

Erityisesti sivistystoimeen tutustuminen on Arven mukaan hyödyllistä, koska se on hänelle toimialoista vieraimpia.

– Olen nähnyt, että täällä on hyvin dynaaminen tapa toimia. Asioita tehdään yhdessä, mikä on hienoa. Se näkyy meidän kouluissakin. Meillä on Turussa todella hyvät koulut.

Arve kertoo, että uusi työ on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti.

Kaupunginjohtajan työhön kuuluu monenlaista. Kaupunginjohtaja johtaa organisaatiota, viestii kaupungin tavoitteista, valvoo kaupungin etua, edustaa kaupunkia ja pitää yhteyttä sidosryhmiin.

Osa viikkorutiinia ovat myös kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokoukset ja niiden valmistelu. Kaupunginjohtaja on myös tiiviisti yhteydessä kaupunkikonserniin kuuluviin yhtiöihin.

Arve kertoo, että asioiden laajuus yllätti hänet.

– Vaikka olen katsonut tätä työtä niin läheltä kuin voi, asioiden kirjon laajuus ehkä jossain määrin yllätti. Toinen, mikä yllätti, on päivien tiiviys: miten valtavasti asiaa päiviin kertyy ja miten tiivis kokous- ja valmistelurytmi on.

– Muuten työ on vastannut aika lailla odotuksia. Prosessit ovat tuttuja, ihmiset ovat tuttuja, ja aika iso osa asioistakin on tuttuja.

Turun kauppakamarin toimitusjohtajan paikalta kaupunginjohtajaksi siirtynyt Arve sanoo, että kaupunginjohtajan työ on muuttanut hänen henkilökohtaista elämäänsä lopulta aika vähän.

– Vähän vähemmän ehkä näkyy kotona, hän myöntää.

– Ehkä suurin muutos on se, että ihmiset tunnistavat kaupungilla enemmän. Se on oikein mukavaa, että ihmiset tervehtivät. Rohkeimmat jopa pysäyttävät kadulla, vaihtavat muutaman sanan ja toivottavat tsemppiä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat