Hyvinvointi

Seksuaalinen häirintä yleistä alakouluikäisten kesken – "Toiset pojat yrittävät pakottaa puristelemaan tyttöjä rinnoista"

 

 

 

 

 

 

 

Kuvituskuva

Arkistokuva

Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan alakouluikäisten välillä tapahtuva seksuaalinen häirintä on yleistä. Häirintää on kuitenkin vaikea havaita, sillä se on voi olla hienovaraista tai näkyvää. Tutkimuksen mukaan häirintää esiintyy tyttöjen ja poikien välisissä suhteissa sekä sukupuolten keskinäisissä suhteissa. Lasten kokemuksia selvitettiin 11–12-vuotiaille suunnatuissa luovissa työpajoissa, joissa lapset kirjoittivat häirinnästä.

– Ärsyttää kun jotkut toiset pojat yrittää pakottaa puristelemaan tyttöjä rinnoista, yksi lapsista kirjoitti.

– Vaikka on tytön kanssa vain kaveri niin siitä tehdään iso numero ja aletaan levittämään että olisi suhteessa hänen kanssaan, eräs koululainen pohti.

Yliopiston tiedotteen mukaan häirintä vaikuttaa lasten hyvinvointiin, turvallisuuteen, kouluviihtyvyyteen ja aikuisikään. Kokemukset altistavat lapset aikuisiällä lähisuhdeväkivallalle ja seksuaaliselle häirinnälle. Lapset kokevat jäävänsä yksin ja ilman aikuisten tukea häirintään liittyvissä kysymyksissä.

– Pojat on laittanut viestejä mulle ja soitellut pilapuheluita, että ne raiskaa mut, ’vitsillä’, eräs lapsi kirjoitti kokemuksistaan.

– Tytöt jahtaa ja se ahistaa, koululainen kirjoitti.

Lasten kokemukset on kirjoitettu kortteihin, jotka lähetetään eduskuntaan ystävänpäiväksi. Vaikka eduskunta päätti ryhtyä toimiin seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi ja ehkäisemiseksi, tutkijat havahtuivat, että lasten kokemukset keskinäisestä häirinnästä jäivät keskustelun ulkopuolelle. Tempauksen tarkoitus on muistuttaa, että häirintä on osa monen alakoululaisen arkea, mikä tulee tutkijoiden mukaan ottaa huomioon päätöksenteossa ja kasvatukseen ohjattavassa resursoinnissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Hyvinvointi

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat