Paikalliset

Turkulaiset kivijalkakirjakaupat pitävät pintansa

Myyjä Virpi Bordi-Leinon mukaan Turkua käsittelevät kirjat ovat olleet suosittuja.

Saga Tähtinen

Verkkomyynti tuo kivijalkakirjakaupoille lisää asiakkaita, mutta perinteiset myymälät ovat silti vankalla perustalla.

Turun Kansallinen Kirjakauppa sekä Sammakon kirjakauppa myyvät molemmat kirjoja sekä verkossa että kivijalkamyymälöissään.

– Meidän kirjakauppamme osalta verkkokauppa täydentää myymälöitä, ja varauksia verkon kautta tehdään paljon. Esimerkiksi lukiokirjoja varataan usein netin kautta ja käydään noutamassa myymälöistä. Lisäksi lähetämme tilauksia ympäri Suomen, kertoo Turun Kansallisen Kirjakaupan myyjä Virpi Bordi-Leino.

Sammakon kirjakaupassa puolestaan parhaat löydöt voi tehdä itse myymälässä. Kustantaja ja kirjakauppias Seppo Lahtisen mukaan vain murto-osa liikkeen tarjoamista kirjoista löytyy verkosta, ja kivijalkamyymälästä voi löytää paljon sellaista, mitä nettikaupassa ei ole.

Perinteisissä kirjakaupoissa asioiminen on monella tapaa erilaista nettikauppoihin verrattuna.

Sekä Lahtinen että Bordi-Leino painottavat sitä, että kirjakaupassa asiakasta palvelevat toiset ihmiset eikä kone. Bordi-Leino kertoo pitävänsä työstään juurikin sen takia, että myyjänä työskennellessä pääsee tapaamaan muita ihmisiä.

– Kirjakaupassa asioidessaan voi keskustella henkilökunnan kanssa kirjoista, ja myyjiltä voi saada kirjasuosituksia, Lahtinen puolestaan kertoo.

Hän nostaa esille myös kirjakauppojen tunnelman ja elämyksellisyyden. Sammakon kivijalkaliikkeen vahvoja puolia ovat hänen mukaansa erityisesti sen monipuolinen ja uniikki valikoima.

Kaikista parhaiten Sammakon kirjakaupassa myy Lahtisen mukaan kaunokirjallisuus, mutta myös tietokirjat pitävät pintansa.

Kansallisessa Kirjakaupassa kiinnostavat muun muassa paikalliset, Turku-aiheiset kirjat.

– Riippuu kuitenkin myymälästä, mitä myydään, sillä eri myymälöillä on eri asiakaskunnat, Bordi-Leino kertoo.

Hänen mukaansa erityyppisten kirjojen kysyntä vaihtelee myös sesongeittain.

Nykyään kirjoja on saatavilla netistä yhä enemmän ja enemmän, mutta kirjoja ostetaan vielä paljon fyysisistä liikkeistäkin.

Lahtinen ja Bordi-Leino eivät kumpikaan usko kivijalkakirjakauppojen häviävän lähitulevaisuudessa. Lahtinen ei myöskään pidä perinteisen kirjan väistymistä sähköisen tieltä todennäköisenä. Hän mainitsee esimerkkinä levykaupat, jotka ovat säilyneet musiikin sähköistymisestä huolimatta.

– Uskon tulevasta sukupolvesta löytyvän ihmisiä, joita kiinnostavat perinteiset kirjat. En usko kirjan kuolemaan, Lahtinen toteaa.

Kirjoittaja Saga Tähtinen on Turun klassillisen lukion opiskelija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat