Puheenaihe

Paljonko saat Kelan asumistukea? – "Täysin järjetön" vuokrailmoitus ällistyttää alan ammattilaistakin

Kuvakaappaus vuokrailmoituksesta.

Somessa leviävä lahtelaisen vuokranantajan ilmoitus ei ole aivan perinteisemmästä päästä.

Pitkässä vuokrailmoituksessa kerrotaan esimerkiksi vuokran määräytyvän sen perusteella, kuinka paljon vuokralainen saa Kelan myöntämää asumistukea.

Lahdenkadulla lähellä ydinkeskustaa sijaitsevan noin 20-neliöisen yksiön saa halvimmillaan noin 370 euron kuukausivuokralla. Kalleimmillaan vuokra on ilmoituksen mukaan 450 euroa.

Eikä tässä vielä kaikki. Vuokranantaja haluaa myös tietoa vuokralaisen terveydentilasta, ja kieltää kynttilöiden polttamisen juhlapyhien ulkopuolella.

Vuokranantaja kertoo ilmoituksessa olevansa Suomen Vuokranantajat ry:n pitkäaikainen jäsen.

Etelä-Suomen Sanomien haastattelema Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva kuitenkin teilaa erikoisen ilmoituksen.

– Se on ihan täysin järjetön. Muuta on vaikea sanoa. Tulee sellainen tunne, että hän jotenkin yrittää parhaansa olemalla tarkka, mutta menee aivan totaalisesti metsään, Koro-Kanerva ihmettelee.

Myös vuokratason määräytyminen asumistuen mukaan saa pyyhkeitä toiminnanjohtajalta.

– Tämä on suorastaan aivan naurettava ehto. Eihän vuokranantajalla ole edes mitään keinoa saada selville, saako vuokralainen asumistukea. Kela ei sitä kerro, eikä vuokralaisen itsekään tarvitse sitä kertoa. Ei mikään laki suoraan tällaista (hinnoittelua) kiellä, mutta laissa puhutaan kohtuullisuudesta. Laki ajattelee kohtuuttomuuden vuokralaisen kannalta, mutta tämä tapaus on mielestäni koko järjestelmän kannalta kohtuuton.

Sairauksista kysyminen menee Koro-Kanervan mukaan jo asiattomuuden puolelle.

– Se on täysin asiatonta. Koko ilmoituksessa on monta asiaa, jotka tekevät sen asiattomaksi ja tämä on yksi niistä. Tämä on täysin vastoin meidän ohjeistuksia. Arkaluonteisia, vuokraamiseen liittymättömiä asioita vuokranantaja ei saa kysyä, eikä niihin kenenkään tarvitse myöskään vastata, hän kertoo ja huomauttaa, ettei kynttilän polttamistakaan saa kieltää.

Vuokranantaja on muokannut ilmoitustaan ESS:n kirjoittaman jutun jälkeen. Vuokrataso ei enää määräydy asumistuen mukaan, mutta kynttilöiden polttaminen juhlapyhien ulkopuolella pysyy kiellettynä.

Lue koko juttu Etelä-Suomen Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat