Puheenaihe

Äitiyslaki hyväksyttiin murskaäänin – naisparien asema paranee Suomessa

Äitiyslaki parantaa naisparien sekä lasten oikeuksia. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Suomen eduskunta hyväksyi keskiviikkona kansalaisaloitteen naisparien hedelmöityshoidolla saadun lapsen tunnustamista koskevasta äitiyslaista. Laki hyväksyttiin äänin 122–42.

Keväällä 2019 voimaan astuvan lain myötä naisparin lapsi voidaan tunnustaa jo neuvolassa. Tilanne on tällä hetkellä huomattavasti hankalampi: naisparien lapsi voi saada kaksi vanhempaa vain perheen sisäisen adoption kautta. Tähän voi pahimmillaan mennä useita kuukausia tai jopa vuosi. Siihen asti lapsi on hyvin turvattomassa asemassa, jos toinen vanhemmista menehtyy tai vanhemmat eroavat.

Laki otettiin ilolla vastaan sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavassa Sateenkaariperheet ry:ssä.

– Äitiyslaki on valtavan merkittävä askel sateenkaariperheiden lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Se on yksi järjestömme historian merkittävimmistä virstanpylväistä, iloitsee Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

– Se parantaa naisparin ydinperheeseen syntyvien lasten asemaa ja oikeusturvaa oleellisella tavalla. Seuraavaksi on tarve huolehtia muun tyyppisissä sateenkaariperheissä elävien lasten asemasta ja hyvinvoinnista. Tähän tulevaisuuden kehittämistarpeeseen myös lakivaliokunta viittaa mietinnössään.

Äitiyslaki ei vaikuta isyyden määräytymiseen, eikä myöskään mahdollista sitä, että lapsella voi olla useampi kuin kaksi oikeudellista vanhempaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat