Paikalliset

"Kissa on nostettava pöydälle" – Turkulainen valtuutettu toivoo keskustelua halal-lihasta ja poikien ympärileikkauksesta

Turkulainen kaupunginvaltuutettu Muhis Azizi (kok.)

Tomi Kangasniemi / arkisto

Turkulainen kaupunginvaltuutettu Muhis Azizi (kok.) toivoo, että Turussa käydään perinpohjainen keskustelu halal-lihasta.

Kaupunkilehti Turkulainen käsitteli halal-teurastuksia keskiviikon lehdessä.

Azizi huomauttaa, että Turussa asuu jo 9 000 muslimia ja määrä kasvaa nopeasti. Siksi kissa on nostettava nyt pöydälle.

– Muslimit tarvitsevat Turussakin lihaa. Meidän pitää keskustella, miten sitä saadaan. Me voimme tehdä halal-lihan tuotannosta bisnestä, hän esittää.

– Halal-teurastus ei ole sen kummempaa kuin juutalaisten kosher-teurastus, mikä sekin on ollut laillista Suomessa jo pidemmän aikaa. Ne eivät käytännössä eroa juurikaan toisistaan. Halal-teurastuksen vain siunaa  muslimitaustainen henkilö. Eläin tietysti tainnutetaan ensin aivan niin kuin Suomen laki vaatii.

Azizi pitää tärkeänä, että muslimeille levitetään tietoa siitä, miten eläin kuuluu teurastaa ja mistä laillisesti tuotettua halal-lihaa saa. Tiedonpuute voi olla yksi syy siihen, että laittomia halal-teurastuksia tehdään.

Toinen asia, josta Azizi toivoo julkista keskustelua, on poikien ympärileikkaus. Enemmistö muslimeista ympärileikkauttaa poikalapsensa. Tätäkin ovat juutalaiset tehneet Suomessa luvallisesti jo pidemmän aikaa.

– Näistäkään asioista ei ole paljon puhuttu. Kissa pitäisi nostaa pöydälle, jotta ihmiset eivät enää vie poikalapsiaan ulkomaille ympärileikattavaksi. Siellä se on vaarallisempaa. Sama pieni operaatio voidaan tehdä esimerkiksi Turussa niin, ettei pienelle pojalle tule riskiä, Azizi sanoo.

Hän arvioi, että myös poikien ympärileikkauksesta voi tehdä kannattavaa liiketoimintaa. Nykytilanteessa vanhemmat saattavat maksaa ulkomailla tehtävistä ympärileikkauksista tuhansia euroja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomen Sisu kritisoi turkulaisen valtuutetun puheita: "Vieraan uskonnollisuuden ilmentymiä, jotka eivät kuulu suomalaiseen kulttuuriin"6.3.2018 08.32
Turun valvontaeläinlääkäri uskoo: Laittomia halal-teurastuksia tehdään myös Turun seudulla – "Eläin tuntee turhaa kipua ja tuskaa"2.3.2018 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat