Paikalliset

Muuntohuumeet ja lääkkeiden väärinkäyttö rehottavat Turussa – Tyksin päivystyksessä entistä enemmän uhkaavia tilanteita

Turun alueen yhteispäivystyksen ylilääkäri Teemu Elomaan mukaan uhkaavien tilanteiden määrä päivystyksessä lisääntyy jatkuvasti.

Ville Mäkilä

Turun alueen yhteispäivystyksen ylilääkäri Teemu Elomaan mukaan uhkaavien tilanteiden määrä päivystyksessä lisääntyy jatkuvasti. Asiaan on reagoitu lisäämällä vartijoiden määrää ja kiinnittämällä aiempaa enemmän huomiota työturvallisuuteen.

– Uhka on aika konkreettista, voi olla sanallista uhkailua ja on fyysistäkin uhkaa tullut. Joskus joudutaan jopa rajoittamaan potilaan itsemääräämisoikeutta hänen hoitonsa mahdollistamiseksi. Väkivallan uhan lisääntyminen koskee kaikkea viranomaistoimintaa. Kunnioitusta auttajia kohtaan ei enää ole niin paljon kuin aiemmin.

Joskus väkivaltaisuuden syynä voi olla sairaus, jolle potilas ei itse voi mitään. Yleisesti väkivaltaiseen käytökseen liittyvät erityisesti päihteet. Elomaan mukaan esimerkiksi muuntohuumeiden käyttö on kasvussa.

– Valitettavasti muuntohuumeet ovat lisääntyneet. Osa uhkaavista asioista liittyy mielenterveysongelmiin tai päihteisiin. Lääkkeiden väärinkäyttö ja muuntohuumeet ovat tämän hetken vahvempi trendi. Ykkösenä edelleen näyttäytyy alkoholi.

Yleisimmät syyt hakeutua päivystykseen ovat esimerkiksi hengitystieinfektiot, tulehdukset, vatsakipu, mielenterveydelliset ongelmat, rintakipu, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet tai pienet vammat. Monessa tapauksessa alkoholilla on suoria tai epäsuoria vaikutuksia päivystykseen hakeutumiselle.

– Huomattavassa osassa on alkoholilla osuutta asiaan. Tiedetään, että on suoraan vakavasta alkoholimyrkytyksestä johtuvia kuolemia. Sen lisäksi on paljon tapauksia, joissa alkoholi on myötävaikuttava tekijä.

Yhteispäivystyksen toimipisteissä paikalle saapuvat asiakasmäärät ovat 140 000–150 000 vuodessa, joista Turun yksikköön saapuu vuosittain runsas 100 000 potilasta. Potilaiden kokonaismäärä on pysynyt melko samana, mutta hätätilapotilaiden määrä on kasvussa.

– Hieman yli puolet potilaista Turussa vaatii hoitoyksikköhoitoa. Suurin osa heistä tulee ambulanssilla. Heitä tulee Turkuun yli 50 000 vuodessa.

Suomen suurin yhteispäivystys

Turun alueen päivystyspalvelut on keskitetty Tyksin T-sairaalassa sijaitsevaan yhteispäivystykseen, jossa hoidetaan äkillisesti sairastuneita ja loukkaantuneita erikoissairaanhoitoa vaativia potilaita. Sairaalassa toimii myös mielenterveys- ja päihdepäivystys sekä alueellinen hammaslääkäripäivystys.

Turun yhteispäivystyksen lisäksi sairaanhoitopiirillä on päivystyspisteet Loimaalla, Salossa ja Uudessakaupungissa.

Lähde: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat