Viihde

Leffa-arvio: Hienovireinen dokumentti yrittäjän sitkeydestä ja arjesta

Yrittäjä on elokuva yrittämisen innosta ja eetoksesta, kahdesta yrityksestä kahdessa hyvin erilaisessa Suomessa.

_

Virpi Suutarin dokumentti Yrittäjä tarkastelee suomalaista työelämää kahdesta eri näkökulmasta. Toisaalla on Reetta Kivelän ja Maija Itkosen nyhtökaurayritys, jossa edetään kohden Kiinan valtavia markkinoita, ja toisaalla Jani Laineen ja hänen perheensä perinnelihayritys, joka pysyttelee Suomen markkinoilla.

Näiden ulottuvuuksien välillä liikkuva elokuva on tekijänsä mukaan "karnevalistinen luontodokumentti", ja jotain sellaista jää myös katsojalle mieleen.

Ennen muuta Yrittäjä on hienovireisesti toteutettu kuvaus suomalaisten yrittäjien sitkeydestä ja uskosta asiaansa. Työn perässä juostaan alituiseen, mutta ennen kaikkea innolla ja sitkeydellä. Dokumentti leikkautuu arjen ja unelmien risteykseen ja seuraa läheltä kuvattaviensa elämää.

Hauskat ja traagiset piirteet vaihtelevat, kun yritttäjät pohtivat mahdollisuuksiaan, pankkilainojaan ja syvempiä tavoitteitaan sekä neuvottelevat kiinalaisten bisnesmiesten kanssa.

Sanna Salmenkallion säveltämä musiikki rytmittää kerrontaa ja paikoin kokeellisia piirteitä sisältävänä luo kuin uuden tason elokuvailmaisuun.

Suutarin (Hilton, Eedenistä pohjoiseen, Eleganssi) dokumentti on persoonallinen ja avautuu paikoin koskettavasti. Kuvattavien halutaan puhuvan katsojalle, jolloin koetut ilot ja murheet välittyvät mahdollisimman suoraan. Leikkaus on hoidettu taiten ja kuvarajauksissa on ideaa. Ainoastaan muutamat, kiinalaisten kanssa käytyihin neuvotteluihin liittyvät ja hieman pitkitetyiltä vaikuttavat kohtaukset ovat asteen verran yleistasoa tyhjempiä.

Suomalaiseen maisemaan liittyvät jaksot ovat hyviä esimerkkejä Suutarin paikoin runollisuutta hakevasta tyylittelystä. Inhimillinen näkökulma on vahvasti esillä, ja siksi Yrittäjä on kunnianhimoinen teos ja hyvä osoitus suomalaisen dokumenttielokuvan tasokkuudesta.

Jarmo Valkola

****

Yrittäjä

Ohjaus: Virpi Suutari.

Käsikirjoitus: Virpi Suutari.

Tuotanto: Oktober Oy – Joonas Berghäll ja Satu Majava.

Genret: Dokumentti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat