Paikalliset

Tällaisia olisivat Kauppatorin paviljongit

Havainnekuva Eerikinkadulta hämärässä.

Schauman & Nordgren Architects ja Schauman Arkkitehdit

Turun kauppatorin toripaviljonkien luonnossuunnitelmat ovat valmistuneet. Kaupunginhallitukselle esitetäänkin, että rakennussuunnittelua voidaan jatkaa esitettyjen viitesuunnitelmien mukaisesti. Lisäksi kaupungin tulisi tilata kauppatorin yksityiskohtainen valaistussuunnitelma ja torialueen toiminnallinen suunnitelma rakennushankkeen toteutuksen yhteydessä huomioitavaksi. Rakenteellisen vesiaiheisen taide-elementin toteuttamiseksi on tarkoitus järjestää suunnittelukilpailu.

Suunnitelmien mukaan kauppatorin rakennukset uudistetaan täydellisesti ja koko torialueen valaistus suunnitellaan yksityiskohtaisesti muunneltavaksi eri käyttötarkoituksiin.

Torin suunnittelussa pyritään luomaan torista muunneltava alusta, jossa voidaan torikaupan lisäksi järjestää erilaisia tapahtumia. Torilla on tilaa myös esimerkiksi joulukylälle ja luistinradalle.
Katulämmitys toteutetaan siten, että osa siitä voidaan kytkeä pois päältä haluttaessa talven tunnelmaa. Kesäkaudeksi paikalleen pystytettävä esiintymislava on suunniteltu keveäksi purjekangasrakenteeksi.

Yliopistonkadun puoleiset portaat ja tasanteen reuna toimivat jo itsessään istuskelupaikkoina, mutta niiden lisäksi torille tulee penkkejä ja viihtyisyyttä lisääviä istutusastioita.

Kauppatorin ympäristön yleisten alueiden suunnitelmien mukaisesti Yliopistonkadun tasanteelle mahdollistetaan vesiaiheen sijoittaminen ja vesiaiheesta on tarkoitus järjestää suunnittelukilpailu. 
Kauppatorin asemamakaavassa on kolme rakennusalaa kioskeille ja torisuunnitelmassa rakennukset on osoitettu näihin paikkoihin. Kioskirakennuksille on yleisten alueiden suunnitelmien hyväksymisen yhteydessä esitetty haettavaksi rakennusluvat, joissa tullaan määräämään rakennusten tarkka sijainti, koko ja ulkomuoto.

Paviljonkien suunnittelu on sisältynyt kauppatorin yleissuunnitelmaan ja niiden investointikustannukset sisältyvät Kauppatorin ja siihen liittyvien katualueiden investointikustannuksiin.

Paviljonkien viitesuunnitelmat ovat olleet esillä aiemmin osana uudistunutta Kauppatoria havainnollistavaa kuvitusta, mutta kaupunki ei ole varsinaisesti käsitellyt luonnoksia. Luonnossuunnitelmia on tarkoitus täsmentää seuraavassa vaiheessa siten, että ne täyttävät rakennuslupaprosessin vaatimukset. Lisäksi luonnoksiin tulee integroida tarkemmalla tavalla kaupungin omaan ja torikaupan käyttöön tulevat maanalaiset tilat, paviljonkien yhteyteen toteutettavat kaupalliset tilat ja palvelupisteet huomioiden pysäköintilaitoksen tekniikan ja kulkuyhteyksien vaatima kokonaisuus asemakaavassa määrätyllä tavalla.

Maanantaina 26. maaliskuuta kokoontuvalla kaupunginhallitukselle esitetään tässä vaiheessa, että rakennuslupatasoisen suunnittelun valmistelua voidaan jatkaa Schaumann Arkkitehdit Oy:n laatimien viitesuunnitelmien pohjalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat