Paikalliset

Vuosi 2017 oli ennätysturvallinen Lounais-Suomen liikenteessä

Kuvituskuva

Anton Soinne

Lounais-Suomen liikenteessä menehtyi ennätyksellisen vähän ihmisiä vuonna 2017. Liikenneturva ja muu Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen liikenneturvallisuustyön ohjausryhmä muistuttavat alueellisen liikenneturvallisuustyön merkityksestä.

Ennakkoarvion mukaan liikenteessä menehtyneiden määrä oli vuonna 2017 koko Suomessa alhaisin vuosikymmeniin. Sama kehitys näkyi Lounais-Suomessa, jossa viime vuonna liikenteessä kuoli 23 ihmistä. Autokantaan suhteutettuna se on vähemmän kuin koskaan.

– Paljon on edelleen töitä edessä liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Suunta on nyt kuitenkin oikea ja kohti nollavisiota, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toteaa.

Lounais-Suomessa liikennekuolemien määrä väheni erityisesti Varsinais-Suomen alueella. Satakunnassa jäätiin vuosista 2012 ja 2016 aavistuksen. Poliisin tietoon tulleiden loukkaantumisten määrä on Lounais-Suomessa pysynyt 2010-luvulla melko tasaisena, edelleen ollaan noin 900 henkilön tuntumassa.

Lounais-Suomessa on yksittäisiä riskipaikkoja saatu vähennettyä huomattavasti ja onnettomuuksien kasautuminen tiettyihin paikkoihin on pudonnut alle puoleen vuoden 2010 lähtötasosta.

– Tässä näkyy järjestelmällisen liikenneturvallisuustyön vaikutus. Panostus liikenneturvallisuuteen on kannattanut ja kannattaa edelleen, liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kiittelee.

Inhimillisen tuskan ja kärsimyksen ohella liikenneonnettomuuksista koituu myös turhaa rahallista menoa.

– Lounais-Suomessa kustannukset yhteiskunnalle olivat vuonna 2017 noin 222,6 miljoonaa euroa, joista alueen kunnille kohdistui suoraan noin 44,5 miljoonaa euroa pääasiassa erilaisina sosiaali- ja terveystoimen menoina, Heiskanen muistuttaa.

Liikenneturvallisuustyön ohjausryhmä myös kannustaa kansalaisia kertaamaan liikennemerkkien merkityksiä. Esimerkiksi tunneli- ja taajamamerkkien tulkinnoista tulee yhä paljon kyselyjä Varsinais-Suomen tieliikennekeskukseen, ELY-keskukseen ja Liikenneturvaan.

– Tunnelin päättymisestä kertova merkki saattaa joskus huvittaa ja askarruttaa: tarvitseeko siitä todella ilmoittaa erillisellä liikennemerkillä, vai voidaanko olettaa tienkäyttäjän huomaavan tunnelin päättyvän muutenkin, Heiskanen kertoo.

Vuodesta 2006 asti käytössä olleella tunnelimerkillä osoitetaan, että ajovalot on kytkettävä päälle, sekä kielletään U-käännös, peruuttaminen ja pysäyttäminen ilman pakottavaa syytä.

– Samat kiellot ovat Suomen moottoriteillä voimassa toki muutenkin. Alkavalla merkillä tulee aina olla myös päättyvä merkki, liikennekeskuspäällikkö Juha Alikoivisto Turun tieliikennekeskuksesta muistuttaa.

– Tunnelimerkkien yhteydessä kyllä käytetään liikennemerkkiä 353, joka nimensä mukaisesti tarkoittaa ohituskieltoa kuorma-autoilla. Muuta liikennettä merkki ei kuitenkaan koske, Klang täsmentää.

Taajamaksi määritellään asutuskeskittymä, jossa asuu vähintään 200 asukasta ja asuinrakennusten etäisyys on enintään 200 metriä. Taajama saattaa olla siten hyvin erilainen maaseudulla ja kaupungeissa riippuen asutuskeskittymien koosta.

Tieliikennelainsäädännössä taajama-alueen yleisrajoitukseksi on asetettu yhteisesti 50 km/h. Taajamamerkin jälkeen voidaan käyttää aluerajoitusmerkkiä tai alhaisemman nopeusrajoituksen osoittavaa tiekohtaista nopeusrajoitusmerkkiä.

– Lain käsityksen mukaan kuljettajan on tiedettävä, milloin hän on taajamassa tai aluenopeusrajoitusalueella, vaikka hän ei merkkiä ohittaisikaan esimerkiksi pihatieltä taajama-alueelle liittyessään. Osalla kuljettajista on tässä parantamisen varaa. Taajaman päättymisen jälkeen yleisrajoitus on 80 km/h, jos ei muuta ole osoitettu, Heiskanen kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat