Paikalliset

Torille uudet paviljongit ja vesitaideteos

KAUPUNKI Kauppatorille halutaan uudisrakennusten lisäksi vesiaiheinen taide-elementti sekä yksityiskohtainen valaistus.

Havainnekuvassa iltanäkymä Eerikinkadulta.

Schauman & Nordgren Architects ja Schauman Arkkitehdit

Turun kauppatorin toripaviljonkien luonnossuunnitelmat ovat valmistuneet.

Suunnitelmien mukaan kauppatorin rakennukset uudistetaan täydellisesti ja koko torialueen valaistus suunnitellaan yksityiskohtaisesti muunneltavaksi eri käyttötarkoituksiin.

Lisäksi Yliopistonkadun puolelle tulevat portaat, jotka toimivat istuskelupaikkoina. Niiiden lisäksi torille tulee penkkejä ja viihtyisyyttä lisääviä istutusastioita. Kruununa koko komeudelle toimisi vesiaiheinen taideteos. Vesiaiheesta on tarkoitus järjestää suunnittelukilpailu.

– Vesielementti tulisi Yliopistonkadun puoleiseen reunaan, missä myös istuskelupaikat ovat. Nämä integroidaan yhteen, ja saadaan torille rauhallinen aurinkopaikka, Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen kuvailee.

Torin suunnittelussa ajatuksena on luoda torista muunneltava alusta, jossa voidaan torikaupan lisäksi järjestää erilaisia tapahtumia. Torilla olisi lisäksi tilaa myös esimerkiksi joulukylälle ja luistinradalle.

Katulämmitys toteutettaisiin niin, että osa siitä voidaan kytkeä pois päältä haluttaessa talven tunnelmaa. Kesäkaudeksi paikalleen pystytettävä esiintymislava taas on suunniteltu keveäksi purjekangasrakenteeksi.

Merkittävän kokonaisuuden muodostaisivat asemakaavan kolme kioskipaikkaa. Kioskirakennuksille on yleisten alueiden suunnitelmien hyväksymisen yhteydessä esitetty haettavaksi rakennusluvat, joissa tullaan määräämään rakennusten tarkka sijainti, koko ja ulkomuoto.

Näiden toripaviljonkien suunnittelu on sisältynyt kauppatorin yleissuunnitelmaan ja niiden investointikustannukset sisältyvät kauppatorin ja siihen liittyvien katualueiden investointikustannuksiin.

Paviljonkien luonnossuunnitelmia on tarkoitus täsmentää seuraavassa vaiheessa siten, että ne täyttävät rakennuslupaprosessin vaatimukset.

Lisäksi luonnoksiin tulee integroida tarkemmin kaupungin omaan ja torikaupan käyttöön tulevat maanalaiset tilat, paviljonkien yhteyteen toteutettavat kaupalliset tilat ja palvelupisteet sekä huomioida pysäköintilaitoksen tekniikan ja kulkuyhteyksien vaatima kokonaisuus.

Sisään- ja uloskäynnit maanalaisiin tiloihin sijaitsisivat paviljonkien yhteydessä.

Hintsasen mukaan tärkeää on, että kauppatorille saadaan uudistuksen myötä lisää houkuttelevuutta.

– On tärkeää, kun toria uudistetaan, että sitä ei vain siistitä vaan tuodaan jotain, mikä lisää sen houkuttelevuutta. Paviljongit ovat sitä. Hienoa arkkitehtuuria, jossa lasi, puu ja valaistus ovat isossa roolissa.

Valoa, vesielementti ja paviljongit

Toripaviljonkien luonnossuunnitelmat ovat valmistuneet ja kaupunginhallitukselle esitetään, että rakennussuunnittelua voidaan jatkaa esitettyjen viitesuunnitelmien mukaisesti.

Lisäksi kaupungin tulee tilata kauppatorin yksityiskohtainen valaistussuunnitelma ja torialueen toiminnallinen suunnitelma rakennushankkeen toteutuksen yhteydessä huomioitavaksi.

Rakenteellisen vesiaiheisen taide-elementin toteuttamiseksi on tarkoitus järjestää suunnittelukilpailu.

Paviljonkien suunnittelu on sisältynyt Kauppatorin yleissuunnitelmaan ja niiden investointikustannukset sisältyvät Kauppatorin ja siihen liittyvien katualueiden investointikustannuksiin.

Maanantaina 26. maaliskuuta asia jäi kaupunginhallituksessa vielä pöydälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat