Paikalliset

Turun nettipoliisi joutui voimakkaan vihakampanjan kohteeksi – joutui siirtymään toisiin tehtäviin

Maalittaminen tarkoittaa sitä, että yksittäistä poliisia vastaan nostatetaan sosiaalisessa mediassa vihakampanja. Ilmiö on yleistynyt myös Turun seudulla. Kuvituskuva.

Arkistokuva

Poliisien maalittaminen on yleistynyt myös Turun seudulla.

Pahimmillaan seurauksena on ollut se, että poliisi on joutunut siirtymään toisiin tehtäviin. Näin kävi Lounais-Suomen poliisilaitoksen nettipoliisille.

– Meidän nettipoliisi joutui sellaisen kampanjan kohteeksi, että hän joutui jättämään sen toiminnan. Se oli niin voimakas, kertoo Lounais-Suomen poliisin apulaispoliisipäällikkö Teijo Ristola.

Maalittaminen tarkoittaa sitä, että yksittäistä poliisia vastaan nostatetaan sosiaalisessa mediassa vihakampanja.

Tekijät voivat esimerkiksi tilata poliisin vanhat koulutodistukset ja riepotella niitä julkisuudessa tai hakea sosiaalisesta mediasta poliisin valokuvia. Kuvia voidaan muokata tai laittaa väärään asiayhteyteen.

– Pahimmassa tapauksessa se on tarkoittanut sitä, että poliisia seurataan vapaa-aikana ja käydään lastentarhassa kertomassa poliisin lapsille terveisiä tai lähetetään hoitohenkilökunnan kautta terveisiä, Ristola kertoo.

Toiminnan tavoitteena on saattaa poliisi sellaiseen tilaan, ettei hän voi hoitaa virkatehtäviään. Vihakampanja voi pahimmillaan johtaa työkyvyn menetykseen.

Poliisi tutkii jokaisen tapauksen. Tekijät ovat Ristolan mukaan erilaisia. Osa on yksittäisiä toimijoita, mutta osan taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta. Osa tekijöistä on hyvin katkeroituneita virkamiehiä kohtaan.

Maalittaminen voi saada alkunsa monesta syystä. Ristola kummastelee sitä, että välillä kampanja voi alkaa sellaisesta asiasta, joka ei edes liity sen kohteeksi joutuvaan poliisiin. Toisinaan taustalla taas on hyvin pieneltä tuntuva asia.

– Jokin liikennesakon saaminenkin voi johtaa hyvin poikkeuksellisiin käyttäytymismalleihin, Ristola kertoo.

Hän huomauttaa, ettei ongelma koske pelkästään poliiseja vaan kaikkia ammattiryhmiä, jotka tekevät julkista työtä, kuten lääkäreitä, juristeja ja pappeja.

Ristola toteaa, että poliisi ei voi peittää nimeään eikä estää sitä, että häntä kuvataan.

– Tämä on sellainen ammatti, että tässä esiinnytään nimellä.

Poliisi ei voi myöskään puuttua sosiaaliseen mediaan, koska sosiaalisen median alustat ovat lähes aina ulkomailla.

– Väärän tiedon levittäminen on tänä päivänä erittäin helppoa ja sen korjaaminen on erittäin vaikeaa, on kysymys sitten poliisista tai yksityisestä henkilöstä.

Ristolan mukaan poliisilla on kuitenkin keinoja puuttua ongelmaan.

– Tietenkin yritetään suojautua mahdollisimman hyvin, mutta näistä suojautumiskeinoista en haluaisi julkisuuteen kertoa, koska jos ne kerrotaan julkisuuteen, ne menettävät tehonsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat