Mielipide

Mielipide: Ei laastariratkaisuja joukkoliikenteeseen

Turku on historiansa isoimman päätöksen edessä. Rakentaako pikaraitiotie vai toteuttaako vaihtoehtoinen ratkaisu kaksoisnivelbusseilla? Viimeisin hankeselvitys kertoi, että bussit olisivat halvempia, mutta eivät täyttäisi neljää viidestä kaupungin asettamasta tavoitteesta. Myös selvisi, että hankkeen laskelmat olivat virheelliset, joiden ansiosta busseille tuli selkeä hintaetu. Onneksi virheisiin puututtiin, sillä olisi ollut vastuutonta tehdä päätöksiä väärien tietojen perusteella.

Tiedetään, että raitiotie on kaikessa muussa busseja parempi, etenkin matkustusmukavuudeltaan ja kapasiteetiltaan. Jos odotetaan, että joukkoliikenteen käyttäjämäärät kasvavat, niin miksi sitten satsata satoja miljoonia busseihin, joissa kapasiteetti on valmiiksi pienempi ja jotka eivät houkuttelisi lisämatkustajia?

Tampereella puntaroitiin samoja asioita, mutta lopulta päätettiin raitiotien puolesta. Helsingin ns. Jokerilinjalla kokeiltiin myös “superbusseja” mutta niistä luovuttiin niiden kalleuden takia ja päädyttiin rakentamaan raitiotie. Lisäksi Turun superbussien pitäisivät olla täyssähköisiä. Sähköbusseja on nyt kokeiltu linjalla 1 ja niiden luotettavuus on osoittautunut heikoksi 60 prosentin luotettavuusasteella, mikä kielii tekniikan keskeneräisyydestä. Tämän lisäksi ongelmia haitaribusseissa tullee myös nivelrakenteista, jotka eivät juurikaan siedä tärinää ja on ollut yhtenä syynä nivelbussien epäluotettavuuteen. Miksi siis Turun pitäisi ottaa sähkökäyttöisten haitaribussien kanssa riski?

Sanotaan, ettei halvalla saa hyvää. Jos panostetaan tällaiseen hankkeeseen, niin tehdään se kerralla kunnolla ja panostetaan parhaaksi todettuun pikaraitiotiehen, joilla myös päästään kaupungin kehittämisessä tavoitteisiin. Lisäetuina saataisiin parempi ilmanlaatu kaupunkiin vähemmän kumisaasteen myötä sekä suomalaisvalmisteinen, olosuhteisiimme suunniteltu kalusto.

Iso investointi vaatii rohkeutta kaupungin päättäjiltä, toivottavasti sitä myös löytyy.

Kalle Hiukka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Mielipide

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat