Puheenaihe

Posti nostaa taas hintojaan – nyt jo kolmas korotus reilun vuoden sisään

Kuvituskuva.

Arkisto / Teemu Vestovuo

Posti nostaa korttien ja kirjeiden postimaksuja 4. toukokuuta alkaen.

Posti ilmoitti keskiviikkona, että enintään 50 gramman kotimaan kortin ja kirjeen vähimmäishinta on korotuksen jälkeen 1,50 euroa. Hinta nousee 10 senttiä.

Enintään 20 gramman ulkomaan kortin ja kirjeen vähimmäishinta on priority-luokassa jatkossa 1,60 euroa. Tässäkin on nousua 10 senttiä.

Korotus koskee postimerkillä maksettavia kotimaan ja ulkomaan kirjeitä, jotka kuuluvat yleispalvelun piiriin. 

Posti on nostanut hintojaan ripeään tahtiin. Viimeksi hintoja korotettiin lokakuussa 2017, jolloin hinnat nousivat 10 senttiä.

Sitä edeltävä samantasoisen korotus tehtiin keväällä 2017.

Ennen tulevaa korostusta Postin lähetyshinnat ovat ehättäneet nousta kymmeniä prosentteja viidessä vuodessa. Ulkomaille lähetettävien kirjeiden hinta on noussut sitäkin enemmän.

Posti perustelee uutta korotusta sillä, että käsittely ja lajittelu sisältävät useita käsin tehtäviä työvaiheita, mikä nostaa tuotantokustannuksia.

– Hintoja joudutaan tarkistamaan, jotta postimaksujen riittävällä tasolla voidaan varmistaa yleispalvelun toimintavalmiudet koko maassa sekä kattaa jakeluverkoston kustannukset. On hyvä muistaa, että Postin toimintaa ei ylläpidetä verovaroin. Posti myös tehostaa toimintaansa monilla tavoilla kustannusten hillitsemiseksi, mutta yleispalvelukirjeiden käsittely on kalliimpaa manuaalisen työn takia, sanoo Postin kuluttajapalveluiden Laura Luoma Postin tiedotteessa.

Toukokuun alussa Posti myös yhdistää ulkomaan maksikirjeluokat, ja maksikirjeen economy-kulkunopeus poistuu. Maksikirjeen vähimmäishinta on jatkossa 8,50 euroa.

 Aiemmin ilmestyneet ikimerkit kelpaavat korotuksen jälkeenkin postimaksuksi sellaisenaan ilman lisämerkkejä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat