Puheenaihe

Käänne opiskelijoiden tuloissa – nämä opiskelijat tienaavat parhaiten

Kuvituskuva.

Arkisto/Juha Perämäki

Opiskelijoilla on yhä enemmän rahaa käytettävissään. Kelan mukaan tulot ovat nousseet kahden viime vuoden aikana. Vuonna 2016 opintotukea saaneiden tulot olivat keskimäärin 7 980 euroa. Vuonna 2015 tulot olivat noin 200 euroa vähemmän eli 7 770 euroa.

Suurimmat tulot ovat ammattikorkeakouluopiskelijoilla. He nousivat selvästi yliopisto-opiskelijoiden ohi ja ansaitsivat vuonna 2016 keskimäärin 10 250 euroa. Kasvua edellisvuoteen oli noin 230 euroa.

Yliopistossa opiskelijoiden tulojen kasvu on ollut huomattavasti maltillisempaa. Vuonna 2016 tulot olivat 10 100 euroa, joka on vain yhden euron enemmän kuin edellisenä vuonna.

Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien tulot olivat 5 720 euroa ja lukioissa 2 670 euroa.

Luvut on laskettu niiltä opiskelijoilta, jotka saavat opintotukea kotimaisiin opintoihin. Summat sisältävät veronalaiset tulot ja toimeentulon turvaamiseen tarkoitetut apurahat ilman opintorahaa.

Opintotuki on harvalle ainoa rahan lähde. Opintorahaa tai asumislisää saaneista korkeakouluopiskelijoista 93 prosentilla oli opintotuen lisäksi muitakin tuloja vuonna 2016. Kun kaikki opiskelijat otetaan mukaan, määrä on 86 prosenttia.

Opiskelijoiden kasvaneet tulot näkyvät myös opintotukien takaisinperinnässä. Kelan päätösehdotuksia on lähetetty aiempaa enemmän. Vuonna 2016 opintotukea saaneista opiskelijoista 34 680 ylitti vuositulorajan.

Kelan ehdotuksia ei kuitenkaan niellä noin vain. 42 prosenttia opiskelijoista pyysi asiansa uudelleenkäsittelyyn. Sen seurauksena lähes 3 100 tuensaajalla takaisin maksettava määrä pieneni ja yli 5 800:lla takaisinmaksu todettiin aiheettomaksi. Lähes kaikissa tapauksissa syynä oli opintojen aloittaminen tai valmistuminen. Takaisinperintöjen lukumäärä väheni 28 000:een.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat