Puheenaihe

Muuttuuko Turun puukottajan tuomio teknisen virheen vuoksi? – HS: Mittava oikeudenkäynti alkaa tänään

Turun viimesyksyisen puukotuksen käsittely oikeudessa alkaa tänään. 

Janne Koivisto / arkisto

Turun elokuisen puukotuksen oikeuskäsittely alkaa tänään Turun vankilassa, missä syytettyä miestä on säilytetty.

Oikeusoppinut arvioi Helsingin Sanomissa, että oikeudenkäynnin suurin kysymys koskee terrorismia.

Terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä kahdesta murhasta ja kahdeksasta murhayrityksestä syytetty marokkolainen Abderrahman Bouanane on myöntänyt väkivallanteot. Hänen puolustuksensa kuitenkin kiistää miehen syyllistyneen murhiin tai terrorismirikoksiin.

Oikeus joutuu pohtimaan terrorismirikoksen määrittelyä. Puntarointi johtuu rikoslakiin kirjatuista terrorismirikosten määrittelyistä. Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin nosti asian esiin HS:n haastattelussa viime vuoden lokakuussa.

Scheininin mukaan rikoslaissa on käännösvirhe. Rikoslain mukaan rikos on terrorismirikos, jos se on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa ”valtiolle”.

Sheininin mukaan laissa pitäisi lukea ”valtion” sijasta ”maa”. Valtio viittaa valtion virkakoneistoon, kun maa viittaisi suomalaiseen yhteiskuntaan.

Syyttäjä ja asianomistajat antavat tänään asiassa rangaistusvaatimuksensa. Asianomistajia ovat puukotuksessa loukkaantuneiden lisäksi kahden kuolleen lähiomaiset. Puolustus antaa vastauksen rangaistusvaatimuksiin.

Huomenna oikeus käy läpi kirjallisia todisteita, muun muassa teletunnistetietoja ja syytetyn tekemiä manifesteja. Oikeus tutustuu myös rikokseen liittyvään esineistöön kuten puukotuksissa käytettyihin veitsiin.

Keskiviikkona vuorossa on ensimmäisten todistajien joukossa ovat kolme Kauppatorilla loukkaantunutta uhria: ruotsalainen pariskunta ja turkulaismies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat