Puheenaihe

Tällainen on Mauno Koiviston hautamonumentti – "Kokonaisuus on loisteliaan yhtenäinen"

Valokuvaaja Perttu Saksan työ "Kartta" on voittanut presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukisan. Monumentti valmistuu marraskuuhun mennessä.

Viime toukokuussa kuolleen presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailu on ratkenut. Ensimmäisen palkinnon saa valokuvaaja Perttu Saksa, joka voitti vuonna 2014 myös Fotofinlandia-kilpailun.

Palkintoraati arvostaa sitä, että Perttu Saksan ehdotus koostuu kultauksen yhdessä pitämistä palasista.

– Kokonaisuus on loisteliaan yhtenäinen. Vaikka ehdotuksessa voi nähdä yhtymäkohtia nöyryyttä ja ajan arvokkuutta painottavaan keramiikkataiteeseen tai pirstaloituvaan maailmanpolitiikkaan, teos toimii ensisijaisesti itsenäisenä ja monitulkintaisena kunnianosoituksena eheydelle, raati kiittelee.

– Ehdotuksen koko ja mittasuhteet sopivat tyylikkäästi hautapaikalle ja sen kaksiosainen ja luonnollinen plastinen muoto välttää liiallisen yksinkertaisuuden.

LUE MYÖS: Mauno Koivisto lepää Kekkosen ja Rytin välissä – liepeillä sankka joukko raskaan sarjan poliitikkoja

Voittanut ehdotus palkitaan 10 000 euron palkinnolla. Kilpailuun otti osaa 138 työtä. Koiviston hautamonumentti on määrä paljastaa presidentin 95-vuotissyntymäpäivänä 25. marraskuuta 2018. 

Viime toukokuusta lähtien Koiviston haudalla on vieraillut tuhansia vierailijoita. Tähän saakka haudalla on ollut väliaikainen hautakivi.

Kilpailun 17 kärkiehdotusta on esillä näyttelyssä Säätytalossa Helsingissä osoitteessa Snellmaninkatu 9-11. Näyttely on avoinna yleisölle 10.–20. huhtikuuta arkisin klo 9–16. 

Saavuttaessa tulee varautua todistamaan henkilöllisyys. Tiloissa ei ole mahdollisuutta vaate- eikä tavarasäilytykseen, joten isot laukut ja reput tulee jättää kotiin. Liikuntaesteiset pääsevät Säätytalon näyttelytilaan Kirkkokadun puolelta, käyntiosoite on Kirkkokatu 11–13.

Kaikki kilpailuun osallistuneet teosehdotukset ovat nähtävillä verkkonäyttelyssä valtioneuvoston kanslian sivuilla osoitteessa vnk.fi/muistomerkkikilpailu. Sivuilta löytyy myös palkintolautakunnan luonnehdinnat 17 kärkiehdokkaasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat