Puheenaihe

Nuoret kuskit huolimattomia kesäkumien vaihdossa – "Ajatellaan vasta lapsen syntymän jälkeen"

Kuvituskuva.

ESM arkisto

Lain mukaan autoihin olisi voinut vaihtaa kesärenkaat jo 1. maaliskuuta lähtien, mutta pitkittyneet pakkaset, lumisateet ja liukkaat kelit ovat tänä vuonna myöhäistäneet kesärenkaisiin siirtymistä.

Asiantuntijat ovat huolissaan, että puolet suomalaisista ei tarkasta kesärenkaiden kuntoa asianmukaisesti. Etenkin nuoret suhtautuvat siihen liian huolettomasti. Asia selviää LähiTapiolan tutkimuksesta, jonka mukaan renkaiden urasyvyyden oikeanlainen mittaaminen unohtuu monelta.

– Jos vaaratilanteita ei ole ollut, on helppo tuudittautua vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen ja ajatella, että tuskin mitään sattuu, kun tähänkin asti kaikki on mennyt hyvin. On aika tavallista, että turvallisuutta alkaa ajatella vasta sitten kun perheeseen syntyy ensimmäinen lapsi. Siihen saakka mennään tuurilla, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden asiantuntija Markus Nieminen muistuttaa.

Laki määrittää kesärenkaiden minimiurasyvyydeksi 1,6 milliä. Asiantuntijoiden mukaan urasyvyyden tulisi kuitenkin olla vähintään 4 milliä, koska etenkin sadekelillä tätä matalampi urasyvyys voi olla turvallisuusriski.

Renkaiden urasyvyyden voi mitata klassisella kolikkotestillä. Kuluneisuus tulee mitata renkaan keskeltä pääurien kohdalta ja siihen apuvälineeksi sopii Niemisen mukaan kahden euron kolikko.

– Kolikon hopean värinen reunus on noin 4 millinlevyinen. Jos kolikon reunus uppoaa kokonaan renkaan uraan, tiedät että urasyvyys on yli 4 milliä ja rengas on vielä kelvollinen arkiliikenteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat