Puheenaihe

Voiko suomalainen köyhä pelastaa maapalloa valinnoillaan? – ”Ei pidä ajatella, että esimerkiksi USA:ssa tuhlataan enemmän"

Asumisesta syntyvään hiilijalanjälkeen pienituloinen suomalainen ei voi juuri vaikuttaa. Sen sijaan ruokavalinnoilla voi olla merkitystä, jos välttää lihan syömistä.

Sauvo Jylhä

Ympäristötekoja puntaroitaessa moni suomalainen saattaa turhautuneena ajatella, että vain varakkailla on mahdollisuus valita ympäristöä säästäviä erikoistuotteita. Totuus on kuitenkin toinen.

– Kyse on arjen valinnoista, joita jokainen voi tehdä. Pitää muistaa, että esimerkiksi ruoan osalta pienituloinen tekee oikeastaan jo valmiiksi hyviä ympäristötekoja, arvioi Suomen WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

Hänen mukaansa pieni kukkaro ohjaa parhaimmillaan ympäristön kannalta hyviin valintoihin, mikäli vähävarainen suosii lihaa edullisempaa kasvisruokaa ja kotimaista, kestävästi pyydystettyä tai kasvatettua kalaa.

Keskimäärin suomalaisten hiilijalanjäljestä noin viidennes aiheutuu ruoan tuotantoon ja sen kuluttamiseen liittyvistä toimista.

– Lihantuotannolla on todella vaikutusta sen suhteen, miten luonnon moninaisuus köyhtyy siipikarjan ja sian rehuksi kasvatettavaa soijaa ja naudanlihaa tuottavissa maissa. Suomalaisen kalan käyttäminen on huomattavasti ystävällisempää kuin esimerkiksi ulkomaisen lihan syöminen.

Rohwederin mukaan pienituloiset käyttävät varakkaita useammin joukkoliikennevälineitä, mikä säästää ympäristöä enemmän kuin oman auton käyttö.

– Bussin, junan tai polkupyörän käyttäminen on kustannustehokas kannanotto luonnon puolesta. Vähävarainen ehkä pohtii tarkkaan, kannattaako autoa hankkia seisomaan kotipihalleen, Rohweder pohtii.

Vajaa kolmannes kaikesta hiilijalanjäljestä on Suomessa peräisin asumisesta."

Sen sijaan asumiskustannuksiin ei ole merkitystä sillä, onko asuja varakas vaiko vähätuloinen. Esimerkiksi suurten kaupunkien kerrostalot on kytketty tavallisesti kaukolämpöön, joten lämmitysmuotoa ei voi itse valita.

– Toki esimerkiksi asunnon tiivistäminen ja lämpötilan laskeminen sisällä ovat hyviä keinoja säästää – ja sen voi tehdä vähävarainenkin, Rohweder muistuttaa.

Hieman vajaa kolmannes kaikesta hiilijalanjäljestä on Suomessa peräisin asumisen aiheuttamista toimista.

Rohweder luottaa Suomen mahdollisuuksiin vaikuttaa esimerkillään muiden maiden ympäristövalintoihin.

– Ei pidä ajatella niin, että esimerkiksi USA:ssa luonnonvaroja tuhlataan vielä enemmän henkeä kohden kuin Suomessa – ja etteikö sen vuoksi meidän suomalaisten kannata tehdä mitään ympäristötekoja, Rohweder puuskahtaa.

– Kylmä totuus on se, että jos kaikki ihmiset maapallolla eläisivät kuin suomalaiset, ihmiskunnan pelastamiseksi tarvittaisiin miltei neljä maapalloa. 

– Suomi voi ja sen täytyy olla rohkea suunnannäyttäjä, oli kyse sitten poliittisista päättäjistä, yrityksistä tai meistä kansalaisista.

Uskotko, että kulutusvalinnoillasi on merkitystä ympäristölle?

En
55% (131 ääntä)
Kyllä
45% (107 ääntä)
Ääniä yhteensä: 238

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat