Puheenaihe

Helpotusta vähävaraisille lukiolaisille: yksi opintotukikuukausi lisää ja tukea oppimateriaalien hankintaan

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Lukiokoulutuksen opintotukiaikaa pidennetään yhdeksästä kuukaudesta kymmeneen. Pidennys parantaa noin 15 000 lukiolaisen taloudellisia edellytyksiä opiskeluun. Hallitus päätti asiasta kehysriihessä.

Opintotuesta vastaavan ministerin Sampo Terhon mukaan nykyinen opintotukijärjestelmä on kohdellut toisen asteen opiskelijoita eriarvoistavasti, koska lukiokoulutuksen lukuvuoden tukiaika on ollut lyhyempi kuin ammatillista perustutkintoa suorittavan tukiaika.

Tukea voi 1.8.2019 lukien saada lukiokoulutuksessa pääsääntöisesti elokuusta toukokuun loppuun. Lukiolaisen keskimääräinen opintoraha on nykyisin noin 100 euroa kuukaudessa

– Tämä on oikeudenmukainen muutos, koska lukiossa opiskeluaika on lähempänä kymmentä kuukautta. Lukioissa lukuvuosi alkaa käytännössä jo elokuun alkupuolella, jolloin opintojen aloittamisesta syntyy kustannuksia. Uudistus parantaa lukiolaisten toimeentuloa, Sampo Terho sanoo.

– Lukiolaisten toimeentuloa parannetaan myös huomattavasti oppimateriaalilisällä, joka suunnataan vähävaraisten perheiden opiskelijoille. Tuki on lisäys nykyiseen opintotukeen ja siihen ovat oikeutettuja alle 20-vuotiaat toisen asteen opiskelijat, Terho jatkaa.

Oppimateriaalilisä on suuruudeltaan noin 46 euroa kuukaudessa. Uudistuksesta hyötyy arviolta 40 000 toisen asteen opiskelijaa.

Lisäksi opiskelija voi hakea opintolainaan valtiontakauksen. Muualla kun vanhempiensa luona asuva voi lisäksi saada asumistukea. Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat voivat saada myös koulumatkatukea, jos kuukausittaiset matkakustannukset ylittävät 54 euroa ja koulumatka on yli 10 kilometriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin opintotuki muuttuu 2018 – tulorajoja korotetaan, maksupäivä vaihtuu15.11.2017 20.11
Kysely: Opintotuki sidottava tiukemmin opinnoissa etenemiseen, pääsykokeista ei saa luopua29.10.2017 08.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat