Paikalliset

Katedralskolanin kaivaukset: Kannattaako arvokkaat historialliset näkymät peittää koulun jumppasalilla?

KAUPUNKI Keskiaikainen rauniolöydös paljastui Katedralskolanin liikuntasalin alta.

Katedralskolanin liikuntasalista muistuttavat tällä hetkellä koripallotelineet.

Tomi Kangasniemi

Katedralskolanin jumppasali on nykyisellään hämmentävä näky. Koripallotelineet ovat yhä paikoillaan, mutta mikään muu ei entisestä käytöstä juuri enää muistuta.

Sen sijaan silmien eteen avautuvat historialliset rauniot. Ne ovat kuin kiillottamaton versio Aboa Vetuksen kellarista.

– Tässä näkyy kahden vanhan kivitalon kellarikerrosta. Lisäksi oikealla on Luostarin jokikadun katukivetystä, kaivauksista vastaava Kari Uotila Muuritutkimuksesta kertoo.

Huoneiden pohjalla erottuu myös vanhoja hirsiä, jotka ovat 1300-luvulta. Kiviosat ovat uudempia; aina 1400-luvulta 1600-luvulle asti.

Kaivauksissa on käynnissä nyt viimeisten huonetilojen avaaminen lattioita myöden. Sen jälkeen kaivetaan vielä Luostarin jokikadun katulinjaa.

Kaivauksia katsellessa käsittää, minkälainen määrä maata on siirretty. Uotilan mukaan ensin kaivinkoneella otettiin sata kuutiota. Kun ylimpiä osia raunioista saatiin esiin, ryhdyttiin toimimaan käsipelillä.

– Käsipelillä on kaivettu 500 kuutiota. Nyt ollaan jo loppupuolella. Pian päästään kaivamaan Luostarin jokikatua, eli päästään Turun syntyaikaan.

Kun lähiaikoina vielä tarkentuu, mitä katuosuudesta kaivetaan, uskoo Uotila työn valmistuvan kesään mennessä.

Raunioiden paljastuminen salin alta nostaa tietenkin esiin myös väistämättömän kysymyksen: onko tätä näkymää järkevää peittää? Tarkoituksena on, että rakennus paalutetaan, mutta se tuhoaisi raunioita. Lattiaa voisi myös korottaa, jolloin tilaa voisi hyödyntää jonkinlaisena museotilana. Siinäkin on haasteita.

– Liikuntapuolen ihmiset ovat miettineet, että läpinäkyvä lasi olisi liian kova lattiamateriaali, Uotila kertoo.

Turun toimialajohtajat Timo Jalonen ja Minna Sartes ovat viritelleet nyt ainakin ajatusta, että tilaan pääsisi pian tutustumaan pop up -museona. Benito Casagrande taas on julkisuudessa tuonut esiin näkemyksensä, että löydetyt rauniot olisi hyvä saada osaksi Turun tulevaa Historian museota. Kevään mittaan ratkeaa, mikä on raunioiden kohtalo.

Katedralskolanin kaivaukset

Katedralskolanin koulun liikuntasalin alta on paljastunut keskiaikaisten kivitalokokonaisuuksien osia. Samanlaisia on nähtävillä Aboa Vetus -museossa.

Liikuntasali on tarkoitus paaluttaa, jonka jälkeen se palautuisi entiseen käyttöönsä. Mikäli paalutus tehdään, on keskiaikaisten rakennelmien säilyttäminen vaikeaa.

Yksi vaihtoehto on korottaa liikuntasalin lattiaa, ja rakennelmat jäisivät jonkinlaiseksi museotilaksi salin alle.

Turkuun on suunnitteilla myös Historian museo, jonka sijaintipaikkaa ei ole vielä päätetty. Esiin kaivetut rakennelmat voisivat olla myös osa museota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat