Paikalliset

Turkulainen taksinkuljettaja ryhtyi tarkkailemaan pimeitä takseja ja järkyttyi – "Mikä on tilanne sitten, kun taksiliikenne vapautuu?"

Nimettömänä pysyttelevä turkulainen taksinkuljettaja kertoo, että pimeä taksiliikenne rehottaa erityisesti Turun kauppatorilla. Hän ihmettelee, miksei poliisi puutu toimintaan.

Janne Koivisto

Turun keskustassa saattaa toimia tavallisena perjantai- ja lauantaiyönä jopa 15–20 pimeää taksia.

Tällaiseen arvioon on päätynyt kokenut turkulainen taksinkuljettaja, joka kertoo tarkkailleensa pimeitä takseja usean kuukauden ajan. Operaatio alkoi siitä, kun Turkulainen julkaisi 2.12.2017 jutun pimeistä takseista.

Taksinkuljettaja luovutti Turkulaiselle listan 12 autosta, joilla pimeää taksiliikennettä on ainakin harjoitettu. Hän haluaa pysytellä jutussa nimettömänä.

– Tässä on vain pieni osa kaikista autoista. Näistä voin sanoa pommin varmasti, että joka ainoa harjoittaa pimeää taksiliikennettä, koska olen nähnyt sen omin silmin.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Simo Pukkila totesi Turkulaisessa, että hän ei näe luvatonta taksiliikennettä tilastojen valossa suurena ongelmana.

Pimeää taksiliikennettä tarkkaillut taksinkuljettaja ihmettelee poliisin lausuntoa.

– Hänen olisi syytä jalkautua Kauppatorille. Silloin, kun ravintolat tyhjenevät, Kauppatorilla tapahtuu rikos viiden minuutin välein.

– Poliisi ajaa yöllä maijan keskellä Kauppatoria. Se on aika huvittavaa, että poliisit eivät edes tule ulos autosta, vaikka ihmisiä menee melkein samaan tahtiin pimeisiin takseihin kuin luvallisiin takseihin.

Taksinkuljettaja pitää tilannetta erityisen huolestuttavana sen vuoksi, että taksiliikenne vapautuu heinäkuussa.

– Kun nytkään ei ole käytännössä minkäänlaista valvontaa, mikä on tilanne sitten, kun taksiliikenne vapautuu heinäkuussa ja liikenteeseen tulee kirjavaa kalustoa?

Kuljettajan havaintojen mukaan pimeät taksit päivystävät etenkin Kauppatorilla. Muita suosittuja paikkoja ovat Wiklundin, Börsin ja Aallon edustat sekä Aurakadun ja Linnankadun risteys.

Kuljettajan mukaan kaikki kuljettajat ovat miehiä ja arviolta 90 prosenttia heistä on ulkomaalaistaustaisia. Ikä vaihtelee vanhasta nuoreen.

Autot ovat enimmikseen vanhoja, yli kymmenen vuoden ikäisiä.

Pimeitä takseja käyttävät lähinnä nuoret miehet ja nuoret pariskunnat.

– Joku vanha äijä voi eksyä pimeään taksiin humalassa, mutta yleensä aikuiset ihmiset katsovat tarkkaan, mihin kyytiin astuvat.

Taksinkuljettaja pitää pimeää taksiliikennettä erittäin epäreiluna, koska rehellisten kuljettajien tulot pienenevät ja yhteiskunta menettää verotuloja.

– Pimeä taksi voi ottaa Varissuon kyydistä 20 euroa. Kun yhdessä yössä ajaa helposti kymmenen kyytiä, se tekee 200 euroa puhtaana käteen. Kun taksinkuljettaja ajaa viidestä aamuviiteen, hän saa 12 tunnin työstä verojen jälkeen käteen noin 125 euroa.

Taksinkuljettaja ihmettelee, miten matkustajat uskaltavat nousta pimeän taksin kyytiin.

– Ihmiset eivät valitettavasti tiedä, että kun nouset pimeään taksiin, jota ei ole katsastettu taksiksi eikä vakuutettu taksiliikenteeseen, auton vakuutus ei välttämättä korvaa kolarissa edes henkilövahinkoja. Jos sinulla käy hyvä tuuri, niin kuolet, mutta jos käy huono tuuri, olet neliraajahalvaantunut omalla kustannuksellasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat