Puheenaihe

Kysely: Hoitoon pääsy tärkeintä suomalaisille – "Samantekevää, miten palvelut järjestetään"

Kuvituskuva.

Arkisto

Yli puolelle suomalaisista on samantekevää, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään, kunhan hoitoon pääsee.

Enemmistö väestöstä kannattaa myös sote-uudistuksen lykkäämistä tulevien eduskuntavaalien yli seuraavan hallituksen hoidettavaksi.

Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) tuoreessa tutkimuksessa mielipiteet ovat samansuuntaisia kuin kolme vuotta sitten, jolloin sote-asiaa tiedusteltiin edellisen kerran.

"Minulle on samantekevää, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään maassamme, kunhan hoitoon pääsee" -väittämän kanssa samaa mieltä on 57 prosenttia suomalaisista.

Hallituspuolueiden kannattajista tätä mieltä on 67 prosenttia ja oppositiopuolueidenkin kannattajista 51 prosenttia.

Vähemmän kuin kaksi viidestä eli 38 prosenttia torjuu väittämän.

Seuraavan hallituksen hoidettavaksi sote-uudistuksen lykkäisi 51 prosenttia väestöstä. Lykkääjiä on kaikkien puolueiden kannattajien keskuudessa aiempaa enemmän.

Oppositiopuolueiden kannattajista 66 prosenttia siirtäisi sote-uudistuksen seuraavien eduskuntavaalien yli. Hallituspuolueiden tukijoista 56 prosenttia torjuu lykkäyksen, mutta kolmannes kannattaa sitä.

Eduskunnan tulee viedä nyt sote-uudistus loppuun saakka, eikä vitkutella enempää on väittämä, joka jakaa kansan kahtia, todetaan tutkimuksessa.

Kaksi viidestä eli 41 prosenttia on yhtä mieltä väittämän kanssa ja samansuuruinen joukko torjuu ehdotuksen. Epätietoisia on kuudesosa eli 17 prosenttia. Tätä väittämää ei ole aiemmin testattu tutkimuksissa.

Vitkuttelu riittää, ilmoittaa valtaosa hallituspuolueiden kannattajista.

Neljä viidestä keskustan kannattajasta haluaa nyt viedä soten maaliin. Kokoomuksen kannattajista näin ajattelee 58 prosenttia ja reilu neljännes on toista mieltä.

Tutkimusta varten Kantar TNS haastatteli maaliskuussa yhteensä 1 028 vastaajaa, jotka ovat iältään 18–79 -vuotiaita. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat