Paikalliset

Tarjoilijat testissä Turussa - Lemminkäisenkadulla järjestettiin SM-kilpailut

Tarjoilijatkin osallistuivat SM-kisaan pareina.

Teemu Nurmi

Turun ammatti-instituutti isännöi tiistaina ja keskiviikkona ravintola-alalle opiskelevien tarjoilijoiden ja kokkien SM-parikilpailuja Lemminkäisenkadun yksikössään.

SM-kisoissa kisasi kymmenen kokkijoukkuetta ja seitsemän tarjoilujoukkuetta eri puolilta Suomea. Kokkikisaajille kerrottiin kilpaa edeltävä iltapäivänä, mitkä ovat pääraaka-aineet kisaan tehtävissä alku-, pää- ja jälkiruoissa. Joukkueilla oli 2,5 tuntia aikaa suorittaa esivalmisteluja ennen h-hetken alkua. Tekniikkatuomarit Timo Stolpe ja Sebastian Koski vahtivat tarkasti keittiösuoritusta ja makutuomarit Roni Toivari, Jesse Söderlund ja Mikko Marttinen arvostelivat maistuvuuden.

– Maun osuus loppupisteistä on ehkä noin 60 prosenttia. Se on kuitenkin kaikkein tärkein asia. Teknisesti pitää näkyä se, että annoksen tekemisessä on ollut haastetta ja kädentaitoa, lehtori Daniel Lemberg sanoo.

Tarjoilijakisassa pari vastasi neljän hengen pöydän tarjoilusta. Asiakkaat olivat kutsuttuja, mutta eivät tarjoilijoiden tuttuja. Eteen tuli tilanteita, jotka voivat tapahtua milloin vain tavallisessa tarjoiluasiakaskohtaamisessa.

– Yksi asiakas saattaa yllättäen kysyä jotain ruotsiksi, toinen kertoo olevansa keliaakikko. Tuomareina toimivat alan huippuammattilaiset tarkkailevat tilannetta läheltä, Lemberg kertoo.

Edellä mainittujen lisäksi kilpailutehtävinä oli kokeilla muun muassa veitsitekniikkaa, menun suunnittelua ja tunnistustehtäviä sekä tarjoilijoilla viinien tunnistusta, lasku- ja lautasliinatehtäviä ja erikoiskahvitarjoilua.

Kilvan tavoitteena on lisätä ravintola-alan ammatillista osaamista ja arvostusta sekä edistää kansallista ja kansainvälistä ruoka- ja tapakulttuuria sekä motivoida opiskelijoita oman ammattitaitonsa kehittämiseen kilpailun keinoin. SM-kilpailun voittajat edustavat Suomea PM-kisoissa Norjassa keväällä 2019.

Onko alalla tarpeeksi työväkeä?

Ruoanlaitosta on tullut entistä useammalle suomalaiselle harrastus ja intohimokin. Ravintoloissa syömisessä on ollut pitkään kova buumi ja tv-kokit ovat superjulkkiksia. Näkyykö tämä ryntäyksenä alan oppilaitoksiin?

– Suurin hypetys oli muutama vuosi sitten, mutta se on mennyt ohi. Tulijoita oppilaitoksiin on edelleen paljon, mutta enemmänkin voisi olla. Ravintoloihin tarvitaan kuitenkin runsaasti lisää työntekijöitä, lehtori Daniel Lemberg toteaa.

Kokkikisan päätuomari, Smörin keittiömestari Roni Toivari kertoo, että suurimman buumin aikana tulijoita töihin oli hirveästi, mutta kaikki eivät suinkaan olleet todellisia ammattilaisia. Monella oli epärealistinen kuva työskentelystä ravintola-alalla.

– Työntekijätarve on edelleen kova. Hommia riittää, Toivari sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat