Paikalliset

Esitys kaupunginhallitukselle: Sepänkatu sopii Puolalan väistötilaksi, parakit liian kalliita

Turun kasvatus- ja opetuslautakunta päätti kokouksessaan 21.3., että Sepänkadun tiloja ei sisäilmaepäilyjen vuoksi oteta väistötilakäyttöön vaan Puolalan koulun 3.- 6. luokan oppilaat sijoitettaisiin peruskorjauksen ajaksi parakkeihin. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus päätti ottaa kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen kaupunginhallituksen arvioitavaksi.

Sepänkatu 2:n tiloista on nyt rakennusterveysasiantuntijan toimesta (Raksystems Oy) tehty maalis- ja huhtikuun aikana päivitetty sisäilmastoselvitys sekä kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus. Tutkimus tehtiin Turun ympäristöterveydenhuollon valvonnassa.

Kiinteistöstä on löydetty yksittäisiä ongelmakohtia, mutta selvitysten mukaan ongelmat ovat paikallisia ja korjattavissa siten, että taloa voidaan jatkossa käyttää koulutilana.

Korjaustoimenpiteet liittyvät ilmastoinnin ilmamäärien ja paine-eron muuttamiseen, ikkunoiden huoltokorjauksiin, kellarin saunaosaston eristämiseen ja auditorion kattovuodon korjaamiseen. Työt ovat jo osittain käynnissä, ja korjaustoimenpiteiden jälkeen tilojen käytölle ei nähdä estettä. 

- Kasvatus- ja opetuslautakunta sekä sivistystoimiala pitävät tärkeänä, että sen käytössä olevat tilat ovat terveelliset ja turvalliset. Asiantuntijat ovat todenneet tilat tällaisiksi, mikäli korjaukset tehdään eikä asiaa ole syytä kyseenalaistaa, toteaa sivistystoimialajohtaja Timo Jalonen.

Myös Ruiskatu 8:n kiinteistö on nostettu vaihtoehdoksi Puolalan koulun väistötilaksi. Kiinteistössä teetetyn sisäilmastoselvityksen mukaan opiskelutiloissa ei havaittu poikkeavia altistumisolosuhteita, mutta kiinteistössä suositellaan tehtäväksi korjauksia.

Sisäilmasto-olosuhteiden ja rakennuksen tarkempi kuntotutkimus tehdään touko-kesäkuussa, jolloin myös korjaustarpeet tarkentuvat. Toimenpiteitä ei ehditä kaikilta osin toteuttaa ennen koulun alkua elokuussa.

Sivistystoimiala on edellyttänyt, että Sepänkadun ja Ruiskadun lisäksi selvitetään myös parakkivaihtoehto. Sijoituspaikaksi parakeille on alustavasti suunniteltu Rieskalähteen koulun pihaa/hiekkakenttää tai Klassikon lukion parkkipaikkaa.

Parakkiratkaisun haasteina ovat korkeiden kustannusten lisäksi aikataulu. Puolalan koulun peruskorjaus alkaa kesäkuussa, mutta parakit saataisiin käyttöön aikaisintaan vuoden vaihteessa. Syksyn ajaksi oppilaat tulisi tässä vaihtoehdossa hajasijoittaa Turun muihin kouluihin.

Alustava kustannusarvio parakeille on noin 600 000–900 000 euroa vuodessa ja tarve noin kahdeksi vuodeksi. Lopullinen hinta selviäisi vasta kilpailutuksen kautta, mutta arvio perustuu aikaisempiin parakkihankintoihin.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina 23. huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat