Paikalliset

Katkaisuhoito onnistuu myös kotona – Turun kotikatkosta hyviä kokemuksia

PÄIHTEET Turussa on kokeiltu alkuvuonna alkoholin kotivieroitusta. Kotka-tiimissä toivotaan kokeilun vakinaistamista.

Kotka-tiimin asemapaikka on Orikedon palvelukeskuksessa. Tiimiin kuuluvat sairaanhoitaja Kai Sinisalo, sosionomi Eija Laakso ja ohjaaja Topi Vuorensivu.

Janne Koivisto

Alkoholin kotivieroituksesta on saatu Turussa hyviä kokemuksia.

Kotivieroitusyksikön eli niin kutsutun Kotka-tiimin toiminnan suunnittelu aloitettiin viime marraskuussa. Ensimmäiset asiakkaat aloittivat vieroituksen maaliskuussa.

Kotka-lyhenne tulee yksikön lempinimestä Kotikatkosta.

Hoidon piirissä on ollut tähän mennessä 12 turkulaista. Kotka-tiimin sairaanhoitaja Kai Sinisalo kertoo, että ensi kokemukset ovat olleet rohkaisevia.

– Otanta on tietysti vielä aika pieni, mutta asiakkaat ovat olleet erittäin motivoituneita. Suurin osa asiakkaista on kertonut, että he eivät välttämättä olisi hakeutuneet mihinkään muuhun palveluun. Meihin on jotenkin helpompi ottaa yhteyttä, Sinisalo sanoo.

Kotka-tiimiin kuuluu osa-aikainen lääkäri, sairaanhoitaja, sosionomi ja lähihoitaja. Vieroitushoito on muuten samanlaista kuin laitoksessa, mutta se tapahtuu asiakkaan kotona.

Vieroitusjakso kestää asiakkaan tilanteesta riippuen 3–9 vuorokautta. Kotka-tiimi vierailee asiakkaan luona tarpeen mukaan 1–4 kertaa päivässä.

Vieroitusjakson jälkeen asiakas saa kuntoutusta, joka kestää enintään kaksi kuukautta. Kuntoutuksessa asiakasta tuetaan saamaan päihdeongelma hallintaan.

Kotka-tiimin mukaan kotivieroituksessa on useita etuja verrattuna laitoksessa tapahtuvaan vieroitukseen.

Asiakkaalla voi olla pienempi kynnys hakea apua, kun sitä saa kotiin. Jos asiakas on työelämässä, hän pystyy käymään vieroitusjakson aikana normaalisti töissä. Vieroitusjakson ja kuntoutuksen välissä ei tule katkosta.

Kotona näkee paremmin asiakkaan kokonaistilanteen, jolloin hänelle voi tarvittaessa hankkia muita palveluja. Myös vuorovaikutus on Kotka-tiimin mukaan mutkattomampaa asiakkaan kotona.

– Asetelma on vähän erilainen kuin laitosolosuhteissa. Asiakkaat lähtevät mukaan avoimemmin, ja luottamus syntyy nopeammin, Sinisalo kuvailee.

Myös hinta puhuu kotivieroituksen puolesta.

– Kyllähän tämä kustannustehokasta on. Vielä ei ole tehty lopullisia laskelmia, mutta kyllä tässä paljon kevyemmällä koneistolla mennään, Sinisalo kertoo.

Kokeilu jatkuu heinäkuun loppuun asti. Kotka-tiimissä toivotaan kokeilun vakinaistamista.

Näin hakeudut kotikatkolle

Kotivieroitukseen voi hakeutua, jos oma alkoholin käyttö herättää huolta, jos juomista on vaikea lopettaa ja jos lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita.

Kotka-tiimiin saa yhteyden lääkärin tai hoitajan kautta, mutta tiimiin voi olla myös yhteydessä suoraan. Tiimin tavoittaa virka-aikana numerosta 040 482 8167 tai 040 485 5753.

Kotka-tiimi suorittaa ensin kotikäynnin, jossa kartoitetaan asiakkaan tilanne. Kotka-tiimin rahoituksesta vastaa Turun kaupungin asumis- ja päihdepalvelut. Hoito on asiakkaalle maksutonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat