Paikalliset

Sdp:n Eloranta: Varhaiskasvatuslain avaaminen tarjoaa mahdollisuuden palauttaa subjektiivinen päivähoito-oikeus

Eeva-Johanna Eloranta

Janne Koivisto

 

Eduskunta on saanut käsiteltäväkseen hallituksen varhaiskasvatuslakiesityksen.

Varhaiskasvatuslain ollessa avoimena ja eduskunnan käsittelyssä on samalla mahdollista tarkastella kriittisin silmin hallituksen tekemää subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajausta ja ryhmäkokojen kasvatusta, muistuttaa kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta (sd.).

Varmistaakseen asian käsittelyyn ottamisen sivistysvaliokunnan kansanedustajat Eloranta, Jukka Gustafsson (sd.) ja Pilvi Torsti (sd.) ovat tehneet lakialoitteen subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta varhaiskasvatukseen.

– Lakiehdotuksessa korostetaan lapsen edun ensisijaisuutta. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen ja yli 3-vuotiaiden ryhmäkokojen kasvattaminen Sipilän hallituksen toimesta sotii kuitenkin räikeästi tätä periaatetta vastaan. Lakialoitteessamme varhaiskasvatusoikeuden rajaus kumottaisiin, Eloranta kertoo.

Tilanteesta tekee otollisen parantuneen talouskasvun lisäksi myös se seikka, että myös hallituksen riveistä on kuulunut toiveita subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajauksen uudelleentarkastelulle. Viimeksi hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz ilmoitti 18.4. istunnossa muuttaneensa kantaansa ja että ” tämä kysymys tulee arvioitavaksi viimeistään seuraavan hallituksen ohjelmaa neuvoteltaessa”.

– Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen on johtanut siihen, että kuntakohtaiset ratkaisut eroavat toisistaan. Kaikilla lapsilla ei ole enää yhtäläistä oikeutta laadukkaaseen varhaiskasvatukseen taustasta, vanhempien työmarkkina-asemasta ja asuinpaikasta riippumatta. Samassa yhteydessä päätetty varhaiskasvatuksen yli 3-vuotiaiden lapsiryhmien suurentaminen on toteutettu tai jätetty toteuttamatta ympäri maata hyvin eri tavalla. Yhdessä nämä varhaiskasvatuksen säästöt ovat johtaneet siihen, että lapsiryhmien suuruus vaihtelee hyvin paljon asuinpaikasta riippuen. Lasten ja perheiden eriarvoisuus on kasvanut riippuen siitä, missä kunnassa he asuvat.

– Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus on myös ristiriidassa perustuslain ja YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kanssa. Hallituksen esitys ei turvaa jokaiselle lapselle yhdenvertaista oikeutta varhaiskasvatuslain tavoitteiden mukaiseen varhaiskasvatukseen, koska lapset asetetaan eriarvoiseen asemaan heidän vanhempiensa työmarkkina-aseman mukaan.

– Nyt kun eduskunta joka tapauksessa käsittelee laaja-alaisesti suomalaista varhaiskasvatusta, on juuri oikea aika korjata hallituksen tekemät aiemmat heikennykset ja palauttaa lapsen subjektiivinen päivähoito-oikeus ja pienentää päiväkotien ryhmäkoot sellaisiksi, että laadukasta varhaiskasvatusta voidaan toteuttaa, summaa Eloranta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat