Puheenaihe

Hallitus uhkaa kaatua taas – sinisten kansanedustaja loikkasi yllättäen kokoomukseen

Kaj Turunen

Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Suomessa muhii jälleen mahdollinen hallituskriisi sinisten kansanedustajan Kaj Turusen ilmoitettua tiistaina, että hän loikkaa kokoomuksen eduskuntaryhmään.

Samalla Turunen hyppää Sininen tulevaisuus -puolueesta kokoomukseen.

Turunen kertoi loikastaan kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotustilaisuuden eduskunnassa tiistaina.

Turunen on savonlinnalainen kansanedustaja. Hän nousi eduskuntaan perussuomalaisten riveistä 2011 ja loikkasi sinisiin viime kesänä, kun siniset erosivat perussuomalaisista. 

Turusen loikka ei muuta hallituksen ja opposition voimatasapainoa eduskunnassa, mutta tuo vähintään lisää kitkaa hallituksen sisälle.

Sinisten ryhmänjohtaja Simon Elo sanoi Twitterissä, että loikan takia hallituksen sisäinen luottamus on vaakalaudalla.

Turusen mukaan hän harkitsi loikkaa kokoomukseen jo viime kesänä, mutta päätyi kuitenkin sinisiin hallituksen koossa pysymiseksi. Tuolloin hallitus uhkasi hajota, kun perussuomalaisista irtaantui enemmistö kansanedustajia Jussi Halla-ahon voittoon päätyneen puheenjohtajakisan jälkeen.

Lopulta loikkaajat muodostivat kuitenkin oman ryhmän ja jatkoivat hallituksessa.

Turusen mukaan hänen uudessa loikassaan "ei ole mitään dramatiikkaa".

– Ajattelutapani on samanlainen kuin kokoomuksen eduskuntaryhmässä. Erityisesti yrittäjyydessä ja työelämän uudistamisessa, Turunen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän kiisti myös että olisi ajanut politiikassa kaksilla rattailla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoi, että aloite loikkaan tuli Turuselta. Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelon mukaan Turusen yhteydenotto loikkauksen valmistelemiseksi tuli helmikuussa.

Puoluesihteeri Matti Torvisen (sin.) mukaan sinisten puoluehallitus on kutsuttu hätäkokoukseen ja ääritapauksessa jopa puolueen lähtö Juha Sipilän (kesk.) hallituksesta on mahdollinen. Torvisen näkemyksestä kertoi Ilta-Sanomat.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terhon mukaan Turusen loikka tuli täytenä yllätyksenä. Terho sanoi kuulleensa huhuja asiasta vasta tiistaiaamuna.

Terho nimitti Turusen loikkaa likaiseksi tempuksi. Hän hämmästeli kansanedustajakollegansa ratkaisua, sillä tämä oli Terhon mukaan aktiivisesti perustamassa Sinistä tulevaisuutta muun muassa kannattajakortteja keräämällä.

Terho paheksui myös kokoomuksen tapaa kalastaa kansanedustaja hallituskumppanin riveistä.

Terhon mukaan tilanteesta käydään keskustelu sinisten puoluehallituksessa, ja kaikki vaihtoehdot ovat tällöin auki.

Sinisten haluja erota hallituksesta hillitsee puolueen alhainen gallupkannatus. Tuoreimmissa mittauksissa puolue on saanut noin 1,5 prosentin kannatuksen.

Edellisen kerran kokoomus sai uuden kansanedustajan viime vuonna perussuomalaisten Veera Ruohon loikattua kokoomukseen. Turusen loikkauksen jälkeen kokoomuksella on 39 kansanedustajaa ja sinisillä 18.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat