Puheenaihe

Allergikko, syötkö ravinnelisiä? – Tuttu valmiste voi pahentaa oireitasi

Ravintolisän tai kasvirohdosvalmisteen tyypillinen haittavaikutus lääkkeen käytölle on se, että lääkeaineen pitoisuus elimistössä muuttuu.

Marjaana Varmavuori

– Ravintolisien ja kasvirohtovalmisteiden sekä säännöllisen lääkityksen käytöstä tulisi aina keskustella lääkärin kanssa, sillä lääkkeillä voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia valmisteiden kanssa.

Näin opastaa yliopistotutkija ja dosentti Maija Lahtela-Kakkonen Itä-Suomen yliopistosta.

Hän opettaa tulevia farmaseutteja rohdoskasvien vaikuttavista ainesosista, ravintolisien ominaisuuksista sekä näiden yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa.

Ravintolisän tai kasvirohdosvalmisteen tyypillinen haittavaikutus lääkkeen käytölle on se, että lääkeaineen pitoisuus elimistössä muuttuu ja sen teho laskee tai nousee.

Esimerkiksi ahdistuksen ja lievän masennuksen hoidossa yleisesti käytetyn mäkikuisman on todettu vähentävän muun muassa e-pillereiden tehoa, mikä voi johtaa vahinkoraskauteen. Mäkikuismalla on yhteisvaikutuksia myös eräiden sydän- ja verenohennuslääkkeiden kanssa.

Joissakin tapauksissa yhteisvaikutus on juuri päinvastainen, jolloin lääkkeen vaikutuksesta tulee toivottua suurempi.

Kasviperäiset ravintolisät ja rohdokset voivat aiheuttaa myös allergisia oireita.

– Verenohennuslääkkeenä käytetyllä varafariinilla (Marevan) on yhteisvaikutuksia useiden kasvirohtovalmisteiden (esim. ubikinoni, karpalo, goji-marja) kanssa. Valmisteet lisäävät lääkkeen tehoa, jolloin veren hyytyminen heikkenee. Seurauksena voi olla nenäverenvuotoja.

Kasviperäiset ravintolisät ja rohdokset voivat aiheuttaa myös allergisia oireita.

– Aina ei huomata, että esimerkiksi pujoallergisen ei pitäisi käyttää valmisteita, joissa on käytetty pujolle samansukuisia kasveja, kuten punahattu-kukasta valmistettuja tuotteita ja siankärsämöä.

Vihersimpukkatuotteet, joita käytetään nivelvaivojen hoitoon, eivät sovi äyriäisallergisille.

Pääsääntöisesti Suomessa myytävät ravintolisät ja kasvirohtovalmisteet ovat tutkijan mukaan varsin turvallisia, kun niitä käytetään ohjeen mukaan.

Yksi käyttäjäryhmä muodostaa kuitenkin poikkeuksen. Lahtela-Kakkosen mukaan erityisen vaarallisia valmisteet voivat olla raskaana oleville naisille.

– Tutkimuksen mukaan länsimaissa raskaana olevat käyttävät yllättävän paljon ravintolisiä ja kasvirohdosvalmisteita, sillä ne koetaan luonnonmukaisempina kuin lääkkeiden käyttö.

– Se on kuitenkin pelottava ajatus, sillä näitä tuotteita ei ole tutkittu tarpeeksi.

Joillakin kasvirohdosvalmisteilla voi olla jopa abortoiva vaikutus. Esimerkkinä tutkija mainitsee leskenlehtiuutteen.

Tuoreen FinTerveys-tutkimuksen mukaan reilusti yli puolet suomalaisnaisista ja noin puolet suomalaismiehistä käyttävät erilaisia ravintolisiä.

Lahtela-Kakkosen mukaan lisät ovat kuitenkin tarpeettomia.

– Jos olet terve aikuinen, syöt normaalia ruokaa sekä kalaa kaksi kertaa viikossa, et tarvitse lisiä. Jos et syö kalaa tarpeeksi, D-vitamiinilisä on tarpeen.

Ravintolisistä tutkija nostaa esille d-vitamiinin lisäksi ainoastaan maitohappobakteerit, joilla on tutkimuksissa todettu olevan antibioottiripulin oireita lyhentävä vaikutus.

– Turistiripulin ehkäisyssä maitohappobakteerin tehosta ei ole näyttöä.

Kasvit kannattaa nauttia mieluummin ruuan muodossa kuin kapseleina ravinnon lisinä.

Rohdoskasveista kiinnostunut ja itsekin niitä viljelevä tutkija huomauttaa, että kasvikunnasta löytyy lukuisia kasveja, joiden lääkinnällisistä vaikutuksista on saatu tieteellistä näyttöä.

Nämä kasvit on valjastettu modernin lääketieteen käyttöön.

– Esimerkiksi sydänlääkkeissä käytetään sormustinkukasta saatavaa digitalista. Syöpälääkkeissä hyödynnetään lännenmarjakuusesta eristettyä paklitakselia.

Uusia hyödynnettäviä kasvikunnan tuotteita haetaan ja tutkitaan jatkuvasti. Itä-Suomen yliopiston farmasian laitos julkaisi äskettäin tutkimustuloksia, joiden mukaan marjojen väriaineista voitaisiin kehittää uudenlaisia syöpälääkkeitä.

Tutkijan omalla pihalla kasvaa useita rohdoskasveja, kuten mäkikuismaa, rohtovirmajuurta, salviaa, minttua, kamomillaa ja punahattua.

– Kasvit kannattaa nauttia mieluummin ruuan muodossa kuin kapseleina ravinnon lisinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Erikoislääkäri: Luonnonkosmetiikka ei välttämättä ole yhtään luonnollista – "Kallis ei aina ole halpaa parempi"22.4.2018 18.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat