Puheenaihe

Pahin kelirikko 20 vuoteen: Liikennettä rajoitettu 4 000 kilometrillä – lukema kasvaa vielä

Murskeen levittäminen on vain ensiapua kelirikkotielle. Tien runkoa se ei korjaa.

Mia Puutio

Maanteiden kelirikko on liikenne- ja viestintäministeriön mukaan tällä hetkellä pahin 20 vuoteen.

Sorateille on asetettu ajoneuvojen painorajoituksia 4 000 kilometrille, ja rajoitusten määrä todennäköisesti kasvaa vielä.

– Tilanne on poikkeuksellisen hankala kaikille teiden käyttäjille, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

– Olemme saaneet asiasta paljon palautetta kansalaisilta ja yrityksiltä. Kelirikkohaitoista kunnossapitäjille tehtyjen ilmoitusten tulisi johtaa mahdollisimman nopeasti korjaustoimenpiteisiin.

Kelirikkotilannetta seurataan päivittäin ministeriössä ja Liikennevirastossa.

Tiet pyritään pitämään liikennöitävinä lisäämällä mursketta pahimpiin kohtiin. Murskeella tie saadaan kuljettavaan kuntoon yleensä vain kevyille ajoneuvoille.

Tien rungon pehmetessä on pakko käyttää painorajoituksia. Niillä vähennetään tien vaurioitumista ja turvataan ainakin muun kuin raskaan liikenteen kulkumahdollisuudet. Elintärkeät kuljetukset sallitaan kaikissa tilanteissa.

Kestäviä korjauksia päästään tekemään vasta teiden kuivuttua.

Tierakenteet olivat loppuvuoden runsaiden sateiden vuoksi hyvin märkiä pakkasten alkaessa. Leutona käynnistynyt pakkaskausi muodosti niihin jääkerroksia.

Kevään käynnistyminen äkillisellä lämpöaallolla sai tierakenteet sulamaan nopeasti. Sulanut vesi ei ole ehtinyt haihtua, ja rakenteissa oleva vesi heikentää nyt teiden kantavuutta.

Kelirikkohaitoista ja kulkuongelmista voi ilmoittaa Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle ympäri vuorokauden numeroon 0200 2100.

Urakoitsijat sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten aluevastaavat saavat tätä kautta tiedon haitoista.

Liikenneviraston sivuilla on ajantasainen tieto voimassaolevista painorajoitetuista teistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat