Kirjastoautot miehittävät Aurajokirannan

Läntinen Rantakatu täyttyy torstaina 11.8. ja perjantaina 12.8. Myllysillan työmaan ja Auransillan väliltä kirjastoautoista. Autoja ajetaan pitkään jonoon kaikkiaan yli 30. Autoissa on avoimet torstaina kello 19-22 ja perjantaina kello 16-19.

Kirjastoautojen rantautuminen Aurajokirantaan kuuluu Mobile Library Festival -tapahtumaan, joka pidetään ensi viikolla Turussa. Festivaali kokoaa yhteen kirjastoautojen kanssa työskenteleviä ihmisiä Suomesta, muista Pohjoismaista, Euroopasta sekä muun muassa Kiinasta.

Kansainvälinen tapahtuma järjestetään tänä vuonna Suomessa ja Turussa siksi, että maan kirjastoautotoiminta käynnistyi 50 vuotta sitten Turussa. Juhlavuoden kunniaksi Turun pääkirjastossa on 15.8. esillä näyttely kirjastoautotoiminnasta vuosikymmenten varrelta.

Turussa järjestettiin vuonna 2002 Pohjoismainen kirjastoautotapahtuma, mutta Turun kaupunginkirjaston kirjastoautojen osastonjohtaja Kalle Varilan mukaan autoja ei tässä laajuudessa ole kaupungissa aiemmin esitelty. Jokirannassa voi käydä piipahtamassa tuttuun kotimaiseen ja saman oloisiin autoihin muista Pohjoismaista. Esillä on myös autot Alankomaista, Saksasta ja Venäjältä.

Pohjoismaissa kirjastoautot tehdään linja-auton alustalle, muualla Euroopassa kuorma-auton alustalle. Suomessakin on valmistettu ensimmäinen kuorma-autoa hyödyntävä kirjastoauto. Ulkonäöllisesti se ei Viskarin mukaan poikkea hirveästi perinteisestä mallista.

Suomalaisen kirjastoauton sisäosa antaa selvän viestin siitä, että me olemme kovia lukemaan. Kirjoja on huomattavasti enemmän kuin muiden maiden autoissa, joissa saattaa olla enemmän esimerkiksi dvd-elokuvia ja musiikkiäänitteitä.

– Meidän autoissa on enemmän tavaraa, muilla enemmän penkkejä, Kalle Varila määrittelee.

Suomessa oli enimmillään 237 kirjastoautoa vuonna 1992. Taloudellisen laman, kuntatalouden kiristymisen ja yhteiskuntarakenteen muuttumisen vuoksi määrä on sittemmin pudonnut nykyiseen 150:een.

Jotkut ihmiset eivät käytä koskaan elämänsä aikana kirjastoauton palveluja. Joillekin, esimerkiksi haja-asutusalueilla asuville ja huonosti liikkumaan kykeneville, kirjastoauto on tarpeellinen sivistyslaitos. Turussa on vielä nykyäänkin kohtalainen kirjastotalojen verkko, mutta silti Turun kirjastoautoissakin tehdään vuodessa peräti 65000 käyntiä.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva
Teemu Nurmi